Östers Arena har haft skötseluppdraget sedan 2011. För två år sedan tvingades en vaktmästare sluta på grund av dålig ekonomi. Så som vi har skrivit tidigare har de fyra som är kvar haft svårt att hinna med alla arbetsuppgifter vilket också lett till sjukskrivningar.
Fastighets och Östers Arena är sedan i mitten av oktober överens om att en till vaktmästare ska anställas. Men glädjen över att få en till kollega har snabbt bytts ut mot en osäker tillvaro. Kultur- och fritidsnämnden har nyligen beslutat att lägga skötseln på anbud.
– Just nu känns det inte så himla bra. Vi vet inte om vi får ha våra jobb kvar, säger Göran Krantz, en av de fyra vaktmästarna.

Inför nämndens beslut hade tjänstemän tagit fram underlag och föreslagit att kommunen borde ta över skötseln i egen regi i stället för att ta in anbud. Politikerna valde att göra tvärtom.
– För oss i den blå-gröna majoriteten är det viktigt att konkurrensutsätta olika verksamheter inom kommunen. Vi har också varit missnöjda med hur Östers Arena har skött uppdraget, säger Eva Johansson, C, ordförande för kultur- och idrottsnämnden.
Hur mycket det nya skötselavtalet kommer att kosta kan Eva Johansson ännu inte svara på men hon säger att det är viktigt med hög kvalité.

Hur kan kvalitén bli bättre om ni inte ger bättre ekonomiska resurser?
– Det beror på vilka krav vi kommer att ställa och hur anbuden ser ut. Sedan är det upp till det företag som får uppdraget att avgöra hur många personer som behövs för att sköta anläggningarna.
Kravlistan är ännu inte klar, men, enligt Eva Johansson, ska krav ”naturligtvis ställas på kollektivavtal”. Hon hoppas att nämnden kan teckna ett nytt skötselavtal innan sommaren.
Det nuvarande skötselavtalet gäller till september nästa år.

Läs också
Hårt jobb för vaktmästarna på Östers arenor i Växjö
Vaktmästarna får rätt – Östers anställer en till