I dag, onsdag, har riksdagen röstat om regeringens förslag på nya upphandlingsregler. En del av förslaget var att kommuner och myndigheter som upphandlar till exempel städ ska tvingas ställa krav på att leverantören har lön, semester och arbetstid som motsvarar de lägsta nivåerna i kollektivavtalet.

Förslaget i stort gick i genom men allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade nej till delarna om arbetsrättsliga krav. De menar att det skulle vara för krångligt och att små företag skulle få svårare att delta i upphandlingar, framför allt eftersom de sällan har kollektivavtal.

Fastighets, liksom flera andra, har varit kritiska till ställningstagandet sedan frågan diskuterades i finansutskottet.
Civilminister Ardalan Shekarabi har tidigare sagt att om förslaget röstas ner av riksdagen kommer det att bli en valfråga.

Även Fastighets ordförande Magnus Pettersson vill att det ska bli en valfråga.
Det är långt kvar till nästa val. Vad vill du ska hända nu?
– Vi kommer att uppmana offentliga upphandlare att ställa de krav som de faktiskt kan ställa på företag när de köper tjänster. Det gäller krav på löner, semester och arbetstider i nivå med kollektivavtal. Ett antal kommuner gör det redan i dag men vi vill att alla ska göra det, säger Magnus Pettersson och fortsätter:
– Vi kommer inte att sluta arbeta för att svenska kollektivavtal ska gälla på hela svenska arbetsmarknaden.

Läs mer
Ardalan Shekarabi ”Tar strid mot lönedumpning”
Kritik mot nej till skärpta krav
Osäker framtid för städarna