De positiva omdömena i nomineringen, att hon sedan gick och vann och uppmärksamheten vid prisutdelningen av Clean Bright Awards gjorde Taria Olsson överväldigad och stolt.
– Det var utan tvekan den största dagen i arbetslivet för mig, säger hon.
Förutom äran fick hon ett presentkort på en upplevelse. Trots att hon lider av höjdskräck och knappt klarar att gå upp på en stege, väljer hon troligen en helikoptertur. Flyga går härligt nog bra.

Taria Olsson har aldrig sett jobbet som en börda och tänker jobba som städare ”livet ut”.
– Att vara städare är något fint, säger hon. Du vet att du behövs varje dag och jag tycker om att göra det rent och snyggt. Dessutom har jag jättebra kolleger. Vi har så roligt ihop och stöttar varandra.
Taria Olsson bor i Göteborg och arbetar för Sodexo. Hennes arbetsplats är Swecos toppmoderna kontor nära Ullevi. Hon städar bland annat konferensrum, personalmatsalen och ett geolaboratorium med insamlade naturprover.
– Här i huset jobbar många olika yrkeskategorier och det är ofta konferenser, säger hon. De flesta anställda hälsar glatt och många ”tjötar” lite med en. Att Sodexo inte bara ansvarar för städningen utan även sköter receptionen, vaktmästeriet och kaféet bidrar säkert till den goda stämningen.
– Ibland kan jag få skifta arbetsuppgifter, vilket är kul, fortsätter hon. I dag fick jag rycka in på kaféet. Liksom med städningen är det fullt upp att göra. Breda smörgåsar, ordna cateringvagnar och ta betalt.

Hon talar mycket om arbetsglädje och menar att utan den blir vi sjuka.
– Vi borde fokusera på det positiva med att ha ett jobb och bra kolleger och inte prata så mycket om problem och krav. Ofta är det samma saker som tas upp och det är så tröttande, säger hon.
– Därför har jag och en kollega introducerat ”Happy Friday”. Det betyder att på fredagar får ingen i arbetsgruppen gnälla. Inför helgen då du ska umgås med familj och vänner är det extra viktigt att folk mår bra.
Taria Olsson säger att de givetvis förankrat idén hos chefen innan de presenterade den för gruppen.
– Att prata med chefen om du vill förbättra något på jobbet eller vill vidare i karriären är självklart för mig, säger hon. Du ansvarar själv för din utveckling.

En lycklig slump gjorde att hon blev städare. Efter gymnasiet flyttade hon från Halmstad till en kusin i Göteborg. Hon ville tjäna egna pengar, kusinen var städare och sa att det var lätt att få jobb.
Bara 17 år gammal skrev Taria Olsson på anställningskontrakt med Sodexo (som då hette Renia). I januari har hon arbetat där i 25 år. Att hon stannat inom koncernen beror främst på att det är en trygg anställning.
– Så länge du visar lojalitet mot ditt arbete förstås, säger hon. Gör du alltid ditt bästa kan du också gå hem med gott samvete och då sover du bra.
Företaget erbjuder även möjligheter till vidareutbildning och omplacering. Själv bad Taria Olsson en gång om att få slippa rena rum-städning. Hon tyckte inte om att komma in i ett utrymme som redan verkade kliniskt rent och att behöva bära skyddsutrustning.
– Att Sodexo finns i hela världen är också ett plus, säger hon. När jag var ihop med en engelsman funderade jag på att söka stationering i England.

Yrkesbanan började inom Specialen som åkte runt till olika arbetsplatser och bland annat utförde storstädningar.
– Jag blev upplärd av de bästa. Det var en härlig tid och jag mötte min dotters pappa. Han var städare då men är nu tjänsteman på Volvo.
Även Taria Olsson har haft Volvo som arbetsplats och när hon saknade barnpassning fick en förtjust liten dotter åka med runt verkstaden på städvagnen.
– Frida har kul nog följt i mina fotspår. Hon jobbar som städare på Centralsjukhuset i Norrköping.

I dag sprider Taria Olsson sina yrkeskunskaper till blivande städare.
– Jag handleder praktikanter och gillar verkligen det pedagogiska uppdraget. Eftersom jag ordnar sjukvikarier kan jag även ge dem som är utbildade tillfälligt jobb. De blir överlyckliga och det får även mig att må bra.
Det var på den tidigare arbetsplatsen Ikea som Taria Olsson blev ombedd att lära upp praktikanter. Hon förde sedan idén vidare till sin chef på Sweco.
– Projektet har utfallit väldigt positivt och två praktikanter har fått anställning, säger hon. Båda är kul nog killar. Det behövs fler män inom yrket. Jag vill inte att städning ska ses som ett typiskt kvinnojobb!

Fotnot: Clean Bright Awards delas ut
av branschtidningen Rent vid en
mässa som samlar aktörer, leverantörer och kunder inom städning, service och Facility management.

Taria Olsson

Gör: Städare på Sodexo, arbetar på Swecos kontor.
Ålder: 43 år.
Familj: Vuxna dottern Frida och katterna Diesel och Texas.
Bor: I stadsdelen Lindholmen i Göteborg.
Aktuell: Fått priset Årets vardagshjälte av Clean Bright Awards.
Fritidsintressen: Trädgårdsarbete, läsning och inredning.
Äventyr: En resa till Brasilien då hon fick se regnskog och hade modet att klättra upp på en bergstopp med underbar utsikt.