Förra våren varslade Allianceplus över hundra personer om uppsägning runt om i landet. Under hösten har det skett nya arbetsbristförhandlingar på ett flertal orter.

En av de drabbade är Veronica Steiner i Katrineholm. Hon har jobbat för Allianceplus och dess föregångare, Miljöteamet, i drygt sju år. Det här är tredje gången som hon får besked om uppsägning. Alla de tidigare gångerna har hon fått behålla jobbet.
– Det är klart att det är tråkigt att bli av med jobbet, jag trivs med mina kolleger och det är ju en fast tjänst. Samtidigt är det lite skönt. Det har varit så osäkert och struligt hela tiden, säger hon.
Planen är att först vara föräldraledig och därefter kanske börja studera.

Någon direkt oro finns varken hos henne eller hos kollegan Katarina Isacson.
– Jag har varit arbetslös förut. Det är klart att det är kännbart, jag blir 58 år i år och min man är sjukskriven. Om jag blir arbetslös blir det att söka jobb, men jag vet hur det går till, säger Katarina Isacson.
Hon blev inte heller förvånad när beskedet om uppsägningen kom.
– Det här var nästan väntat för det har svängt en del. Vi får se vad som hinner hända, beskedet nu är att vi ska vara kvar till sista april, säger hon.

Bakgrunden till uppsägningarna är att Allianceplus har bytt inriktning och bestämt sig för att bli mer inriktade på så kallade FM-tjänster som utöver städ också handlar om till exempel catering, fastighetsservice och kontorsservice.
Petra Schneider, nordiskt HR-ansvarig på Allianceplus, skrev i ett mejl till Fastighetsfolket att uppsägningarna är del av en kortsiktig minskning.
Den nya inriktningen gäller för hela landet.

Nasa Nimat Kazkoz, klubbordförande för Allianceplus i Stockholm/Södertälje, har suttit med vid förhandlingar för Stockholmsområdet som slutar med drygt 60 uppsägningar och 34 omplaceringar.
– Det känns tungt med arbetsbrist gång på gång. Vi hade nyss skrivit klart protokollet på den förra neddragningen när det här kom, säger hon.
Hon är trots allt glad att det inte blir någon hyvling den här gången, ingen av de omplacerade i hennes område behöver gå ner i sysselsättningsgrad.

Så många berörs

  • Totalt sett ska motsvarande 124 heltidstjänster bort. Hur många som berörs är inte klart men då många är anställda på deltid påverkar varslen betydlig fler än 124 personer.
    Uppsägningar kommer att ske i bland annat Nyköping, Västerås, Vingåker och Linköping. Dessutom i och runt Göteborg, Skåne, Uppsala och Stockholm.

Läs mer:
Stora varsel – Allianceplus byter inriktning
Färre än väntat tvingas gå från Allianceplus
Fler varslas om uppsägning 
120 personer varslade om uppsägning på Allianceplus

Städarna drabbas av ständiga varselhot