Christina Petranyi, vice klubbordförande på ISS i Stockholm, var med som referens när LO och Svenskt Näringsliv gjorde sin utredning förra året. De tog då fram siffror för visstidsanställningar på ISS i Sverige och ungefär en fjärdedel hade någon form av tidsbegränsad anställning under 2015.

Christina Petranyi har också tagit fram siffror för ISS i Stockholm och inom avtalsområdet för serviceentreprenad, som flest städare går på, hade omkring 30 procent visstidsanställning i mitten av 2016.
– Jag kan inte säga att det är så, men jag tror att man missbrukar anställningsformen allmän visstid. Jag tror att man väljer att skriva en sådan i stället för provanställning eller vikariat, säger Christina Petranyi.

Hampus Emanuelsson

Bilden verkar stämma. Flera visstidsanställda som Fastighetsfolket kommer i kontakt med berättar att deras arbetsgivare utnyttjar visstidsanställningarna för att slippa anställa tillsvidare. Men med risk för att få problem eller inte få förlängt vågar ingen av dem träda fram i tidningen.
– Jag tror att de är rädda att dra till sig uppmärksamhet. Många vågar inte säga något, säger Hampus Emanuelsson under en medlemsutbildning i region Ost.

Silvio Siles, vice klubbordförande på Sodexo, håller utbildningen och känner även han igen problemet.
– På mitt företag finns många som är visstidsanställda men de flesta är inte med i facket och även om de är det så vågar de inte prata, säger han.

Ewa Edström, ombudsman på Fastighets.

Ewa Edström, avtalsansvarig för städ på Fastighets, menar att ökningen av visstidsanställningar i städbranschen beror på små marginaler och osäkerheten som finns i branschen när kontrakt ofta omförhandlas.
– Arbetsgivaren vet kanske bara hur det ser ut ett till två år framåt och det gör att man inte vågar anställda tillsvidare, säger hon och fortsätter:
– Det tycker jag i och för sig inte är en ursäkt. Det går att säga upp på rätt sätt om det görs i god tid och det finns lagstiftning som stödjer det, las. Det finns en myt om att det är krångligt att säga upp men så är det inte.
Ewa Edström menar att det handlar om respekt för de anställda och tror att man på sikt kan öka tryggheten genom att göra på rätt sätt.

Kan tryggheten öka trots att man blir ständigt blir varslad?
– Det är min absoluta övertygelse. Jag tror att man är mer beredd också att ge det där lilla extra i jobbet om man har en trygg anställning jämfört med om man ständigt är där på nåder.

Marcus Lindström, ansvarig förhandlare på Almega Städföretagen, menar att arbetsgivare gärna vill anställda tillsvidare, men att det inte alltid är möjligt. Bland annat eftersom kundernas krav på storstädningar och andra extrabeställningar gör det svårt.
Han tycker inte att visstider är ett problem i sig, utan att problemet uppstår om arbetsgivare sätter i system att visstidsanställa personer som skulle kunna få tillsvidareanställning.
– Det förekommer att Fastighets begär förhandling i såna tvister, men min bild är att det inte är särskilt vanligt, skriver han i ett mejl till Fastighetsfolket.

Detta är en del i ett samarbete mellan tidningarna Fastighetsfolket, Hotellrevyn, Kommunalarbetaren och Sekotidningen.