I framtiden kommer det att ställas högre krav på rengöring, och efterfrågan på engångsmaterial kommer att minska.

Claes Sunebring, som jobbar med produkter inom renrumsstädning på företaget Vileda, bedömer att utvecklingen av mikrofiber kommer att fortsätta. Syftet är att minska behovet av att sprita golv och väggar. Han tror också att efterfrågan på engångsmaterial fortsätter att minska. Allt fler köper hellre flergångsmaterial.

Manuell rengöring med torkdukar och moppar är även framtidens metoder, tror Matts Ramstorp, professor i renrum som arbetar på Biotekpro, ett utbildnings- och konsultbolag inom renrumsteknik.
– Det kommer att vara större fokus på rengöring i framtiden. Det kommer att krävas mer av dem som ska rengöra miljöerna, säger Matts Ramstorp.

Astra Zeneca tycker att företaget redan ställer höga krav på städning och tror därför inte att kraven hos dem kommer att öka ytterligare.
– Vi tittar mer på städfrekvensen för att se var det kan behöva städas oftare. Vi vill till exempel hålla ner antalet partiklar som vi tar med oss in till produktionen. Det innebär till exempel att omklädningsrummen kommer att behöva städas oftare, säger Björn Kullman, som är ansvarig för städningen på Astra Zeneca i Gärtuna.