De tio bäst betalda näringslivstopparna höjde sina löner med ofattbara 26 procent mellan 2014 och 2015, enligt en granskning i Svenska Dagbladet. Efter den saftiga höjningen tjänade de tillsammans 210 miljoner kronor. På ett år.
Det är fantasisummor svåra att relatera till. Och sätter man lönen mot snittlöner för en arbetare blir skillnaderna groteska. Medellönen för fastighetsskötare, exempelvis, som efter fjolårets lönehöjning på 590 kronor landar på 26 623 kronor i månaden. En städare tjänar i snitt 22 926.
Även i jämförelse med vd:arna i de större fastighets­- och städbolagen är glappet till en arbetarlön stort. På Sodexos vd Azita Shariatis lön går det nästan 7 städares löner (enligt SvD tjänade hon 1 841 300 kronor under 2015). På den bäst betalda privata fastighetsbolagsdirektören i en granskning som Hem & Hyra gjorde i fjol går det 44 fastighetsskötarlöner (Patrik Hall på Heimstaden med en inkomst på 1 182 100 kronor i månaden). På den högst avlönade kommunala bostads­vd:n, Stångåstadens Fredrik Törnqvist med 142 000 i månaden, går det 5 fastighetsskötare.

Vad som är en rimlig lönenivå kan diskuteras. Men helt klart är att inkomstskillnaderna ökar i Sverige vilket inte är bra för någon. Ojämlikheten har ökat mer i Sverige än i något annat OECD-­land de senaste
 trettio åren.
Svenskt Näringsliv gör sitt bästa för att hålla igen arbetarlönerna. LO­-kravet för årets avtalsrörelse på 2,8 procent kan väl jämfört med finanstopparna betecknas som försiktigt. Men Svenskt Näringsliv dundrar i en debattartikel i Arbetet att Sveriges konkurrenskraft hotas av LO:s krav på att ”redan höga lönekostnader ska höjas kraftigt”.
Näringslivet borde lägga mer krut på att investera och utveckla sina varor och tjänster än på att bromsa arbetarnas löner. LO­-medlemmarna är väl värda ett ”kraftigt” påslag på 2,8 procent.


För övrigt tycker jag att …

… utvecklingen mot fler otrygga jobb för städare är oroande. För att citera Fastighets ombudsman Ewa Edström: ”Jag tror att man är mer beredd också att ge det där lilla extra i jobbet om man har en trygg anställning jämfört med om man ständigt är där på nåder.”