Redan i höstas skrev tidningen Dagens Samhälle att försäljningar inom allmännyttan var på väg mot en rekordhög nivå. Tidningens sammanställning för hela året visar att under 2016 sålde allmännyttan 14 766 lägenheter till privata fastighetsbolag eller fastighetsbolag som ägs av pensionsfonder. De tre kommunala bostadsbolag som sålde flest lägenheter är Sollentunahem, Växjöbostäder och Östersundshem.
Att få in pengar för att bygga nya lägenheter är huvudskälet till att de kommunala bostadsbolagen sålt en del av sina bestånd. Ofta ska köparen också bygga nya bostäder.

Undersökningen visar också att Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, nu är landets största hyresvärd. Rikshems senaste affär är i Umeå med 800 lägenheter där tillträde planeras till den 31 januari.

Läs också
Allt fler bostäder säljs ut