Vad tycker du om pjäsen?


webb280-Leila-Jacobsson2– Den är jättebra, både rolig och allvarlig. Jag har läst om krisen i Grekland i tidningar, men jag har inte varit på plats och sett hur den har drabbat människorna där. Men det har Alexandra Pascalidou, som skrivit pjäsen, gjort. Den ekonomiska krisen är ännu inte över i Grekland så många har det fortfarande svårt.

Två av pjäsens rollfigurer är städare. Hur känns det att städare gestaltas på teaterscenen?

– Jag har aldrig tidigare sett städare i en pjäs, inte heller i en tv-film, så det är bra att städare får synas. Även här försöker städarna hålla rent och snyggt efter de andra som smutsar ner. Men de är också viktiga i handlingen. De pratar både allvar om krisen och de skämtar.

Hur ofta går du på teater?
– Jag har tyvärr sällan tid att gå på teater. Jag tror inte heller att många av mina arbetskamrater går på teater. Men jag tycker att Fastighets medlemmar borde se den här pjäsen, säger Leila Jacobsson.

 

Alexandras Odyssé är skriven av Alexandra Pascalidou. Hon är själv med i föreställningen och guidar publiken genom den grekiska krisen. Två städare, som sopar Atens gator och torg, kommenterar händelser. Publiken får också träffa folket i Grekland som fått betala priset och flyktingar som överlevt färden över Medelhavet i hopp om ett bättre liv i Europa.
Alexandras Odyssé går på Göteborgs Stadsteater till och med den 5 april.

Alexandra Pascalidou är journalist, författare och programledare. Hon är även krönikör i Fastighetsfolket.

En scen med Johan Karlberg, Ali Jalal, Alexandra Pascalidou, Julia Stenelius, Hussein al Saidan. Foto: Ola Kjelbye