Skatteverket ska granska företag i bostadsområden som polisen pekat ut som särskilt utsatta. Det rapporterar Sveriges radios Ekot.

I december 2015 presenterade polisen en rapport över utsatta områden i Sverige där kriminella nätverk har stor påverkan på lokalsamhället. 15 områden pekades ut som särskilt utsatta och nu ska Skatteverket granska 14 av dem. Det gäller bland annat områdena Hallunda/Norsborg i Botkyrka, Husby och Rinkeby/Tensta i Stockholm, Rosengård i Malmö, Vivalla i Örebro samt Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten och Hammarkullen i Göteborg.
– Vi kommer att titta på både företag och personer som finns utanför de legala strukturerna. Skatteverket kommer att granska både pengar och papper för att se om de här företagen agerar inom lagens ramar och om de deklarerar på rätt sätt, säger Pia Bergman, samordnare för Skatteverkets insats mot grov ekonomisk brottslighet till Ekot.

Skatteverket kommer enligt Ekot bland annat att titta på städ- och byggföretag, livsmedelsgrossister, skönhetsinrättningar och företag som hanterar mycket pengar. Syftet är att identifiera och beskatta verksamheter som har tjänat pengar svart.

Skatteverket har tidigare pekat ut städbranschen som en bransch som är särskilt drabbad av ekonomisk brottslighet. Fastighetsfolket har också berättat om hur upplägg med svarta löner kan gå till.

Läs mer
Företagen som skattefuskar mest
Många sätt att fuska i städbranschen
Hot är en het fråga på bostadsbolag