Jari Visshed.

Att arbetsgivare sänker arbetstiden för alla anställda i stället för att säga upp personal på grund av arbetsbrist har blivit extra viktigt för facken att förhandla om. Detta efter att Handels förlorade ett mål mot Coop i Arbetsdomstolen i höstas.
– Vi kan inte acceptera att man från den ena dagen till den andra ska kunna drabbas av att få sin arbetstid och lön minskad, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig i Fastighets.
Det kommer därför att bli en av de viktigaste frågorna för förbundet i årets avtalsrörelse.
När det gäller lönekrav räknar Jari Visshed med att det blir två styrande märken för löneutrymmet, 2,8 procent för dem som tjänar över 24 000 kronor och ett krontalsmärke på 672 kronor för dem som tjänar mindre.

Att LO-förbunden ska ha dessa gemensamma krav bestämdes i oktober.
– Negativt förra året var att samordningen inom LO sprack så jag är glad över att vi lyckats hålla ihop i år och att vi har en samordning på plats. Positivt förra året var att vi lyckades få till en samordning inom 6F, säger Jari Visshed.
Det är fortfarande inte klart om det kommer att bli några gemensamma yrkanden för de fem förbunden i 6F det här året.
– Vi håller på att se om vi kan hitta något övergripande. Det är lite annorlunda i år i och med att vi alla är med i LO-­samordningen, säger Jari Visshed.