Fastighets har anställt fem nya organiseringsombudsmän. Att få i gång facklig verksamhet i flera avdelningar är en av deras arbetsuppgifter.

De fem, en i varje region, ingår i ett nytt projekt för att få fart på den lokala fackliga verksamheten. De ska stötta klubbar och avdelningar i ett års tid med start den 1 mars. Organiseringsombudsmännen är Thomas Niska i region Nord, Victoria Morberg i Tvärs, Zia Lodin i Ost, Stefan Björkenstam i Väst och Maria Stang i Syd.

Att kartlägga arbetsplatser och träffa fackligt aktiva i avdelningarna är några av arbetsuppgifterna.
– De ska vara stöd och hjälp till avdelningar så att fler avdelningar blir aktiva. Det här är en unik möjlighet att fokusera på organisering eftersom organiseringsombudsmännen inte ska jobba med förhandlingar, säger Jarmo Kusmin, ombudsman med ansvar för organisation och agitation på förbundskontoret.

Victoria Morberg.

I dag har 60 procent av Fastighets 121 avdelningar facklig verksamhet.
– Att organisera tar tid så det är ett tufft jobb men också en spännande utmaning. Jag ska börja med att ta reda på var inom regionen det finns potential att bygga klubbar och avdelningar. Jag kommer att träffa mycket folk, säger Victoria Morberg, nyanställd organiseringsombudsman i region Tvärs.

Läs också

Fastighets ska bli bättre lokalt