Städföretaget K2 Comfort i Habo utanför Jönköping har anställt kvinnor från andra länder och betalat dem månadslöner på några tusen kronor. Det rapporterar P4 Jönköping.

Sveriges radios P4 Jönköping har granskat städföretaget K2 Comfort under ett års tid och har varit i kontakt med 12 kvinnor som arbetar eller har arbetat på företaget. Kvinnorna vittnar om lön som betalats ut i kontanter och summor på mellan 3 000 och 9 000 kronor i månaden.

Fastighetsfolket skrev om företaget i början av år 2015. Då gällde det städaren Johanna Karlsson som tog kontakt med facket när hon blev uppsagd efter ett missat möte. I samband med det uppmärksammade Fastighets påhittade anställningsformer och felaktiga lönebesked på företaget, som saknar kollektivavtal.
– Jag vill påstå att de är långt ifrån seriösa, det de bedriver är näst intill slavhandel, säger Fastighets ombudsman Peter Frommelin.

Han har därefter hjälpt ytterligare en kvinna som varit anställd på företaget. Darya Burvina, som uttalar sig i radio och som Fastighetsfolket tidigare varit i kontakt med, kommer från Vitryssland och fick jobb genom en annons hos Arbetsförmedlingen. Enligt P4 Jönköping fick hon mellan 6 000 och 9 000 kronor i månaden för sitt heltidsjobb på företaget. Detta styrker hon med anställningskontrakt, timredovisning och kontoutdrag.

Hon vände sig till facket och när parterna inte kunde komma överens i lokala förhandlingar ville Fastighets ta ärendet till tingsrätten. LO-TCO Rättskydd ledde ärendet som slutade med en förlikning där Darya Burvina i somras fick 150 000 kronor.

K2 Comfort har omkring 70 anställda och verksamhet i stora delar av Småland. P4 Jönköping har i samband med granskningen varit i kontakt med ägarna, ett gift par, men de tillbakavisar kritiken och menar att det inte förekommit några felaktiga löner. Detta trots förlikningen med Darya Burvina.

Peter Frommelin är mycket kritisk mot hur företaget behandlar sina anställda. Han berättar att många av de anställda rekryteras från andra länder och anställs med arbetstillstånd via Migrationsverket.
– Det är ett sätt för dem att hålla nere lönerna, men de anställda hamnar i en gisslansituation. De lovas guld och gröna skogar men sen när de kommer hit står det en annan sak på pappret och då får de alternativet att acceptera eller att åka tillbaka igen, säger han.

Peter Frommelin har själv varit i kontakt med flera andra anställda som inte vågar träda fram och som berättar liknande historier.
– Det är svårt att bevisa men det finns ingen anledning att misstro de här tjejerna, säger han och tillägger:
– Jag hoppas framför allt att man upplyser de som upphandlar så att de ställer ordentliga krav.

Fastighets kan i dagsläget inte göra mer än att informera om företaget. Eftersom företaget framför allt sysslar med hemstädning är det Kommunal som bör teckna kollektivavtal.
– Den fackliga bollen ligger hos Kommunal, säger Lennart Mauritzon, ombudsman i region Väst.
Även han har varit i kontakt med företaget vid flera tillfällen och har sin bild klar.
– Det är ett skitföretag och de har länge drivit det framåt genom att vara just ett skitföretag, säger han.

Läs mer:
Missade ett möte – blev uppsagd
K2Comfort i ny förhandling