I maj förra året blev det klart att Fastighets skulle stämma företaget i domstol efter att fem medlemmar blivit lurade på lön. Fastighets hade lönekrav på 155 000 kronor och skadeståndskrav efter brott mot medbestämmandelagen, las, semesterlagen och brott mot kollektivavtalet.

I måndags skulle en muntlig förberedelse till tingsrättsförhandlingen ha hållits i Falu tingsrätt, men arbetsgivaren dök aldrig upp. I stället meddelade de via sin advokat att de erkänner allt de blivit anklagade för att de tänker försätta företaget i konkurs.
– Vi har förhandlat med dem i över två år och tidigare har de inte gått med på något, nu medgav de allt, säger Sanna Wallin, ombudsman i region Nord.

Det har dock inte lämnats in någon konkursansökan till Falu tingsrätt ännu.
– De har hotat med konkurs sedan vi började förhandla med dem, vi får se om de verkligen gör det nu, säger hon.

Henrik Johansson, ombudsman i region Nord, skriver i ett inlägg på Facebook som delats över 70 gånger sedan i måndags att företaget är ” det mest oseriösa företag jag stött på under min tid som ombudsman”. Han skriver bland annat att medlemmar hotats efter att ha kontaktat facket.
Flera tidigare anställda vittnar också om verbala trakasserier och påhopp.
– De gör vad de vill och har inga regler. Vi har fått ta mycket skit och jag tycker att det är konstigt att de får fortsätta och inte får näringsförbud, säger en av dem till Fastighetsfolket.

I juli förra året registrerades aktiebolaget Arbetskällan AB, med samma typ av verksamhet, på samma adress och med delvis samma personer i styrelsen som för den ekonomiska föreningen där Fastighets medlemmar är anställda. Enligt sidan solidinfo.se registrerades också det nya namnet Mankraft i Ludvika för den ekonomiska föreningen i oktober förra året.

Om det skulle bli en konkurs för den ekonomiska föreningen blir det upp till konkursförvaltaren att se vad de tidigare anställda har rätt till via den statliga lönegarantin. De skadestånd som Fastighets yrkat på för medlemmarna täcks sannolikt inte av lönegarantin.

Läs mer

Medlemmar lurade på lön