Städföretaget Enestäd i Båstad var öppen om sin dåliga ekonomi och i ett försök att rädda företaget fick de omkring tio anställda i höstas ett erbjudande om att minska sin anställning med 20 procent. Samtidigt fick de kontaktuppgifter till Fastighets lokalombudsman Björn Lindberg för att kunna fråga om råd.

Han berättar att endast en hörde av sig till honom och fick rådet att inte säga ja till sänkningen. Hon fick behålla sina timmar men alla hennes kolleger gick med på företagets förslag och minskade arbetstiden med några timmar i veckan.

I slutet av förra veckan ansökte företaget om konkurs hos Helsingborgs tingsrätt.
– Det innebär att de som skrev på kommer att förlora 20 procent av det de skulle ha fått i a-kassa om de blir arbetslösa, säger Björn Lindberg.
Han menar att han hade gett alla rådet att tacka nej till erbjudandet. I och med domen om hyvling i Arbetsdomstolen i höstas har dock facket inte något att sätta emot när arbetsgivare vill sänka arbetstiden.
– Risken om du säger nej är att du blir av med jobbet, även om arbetsgivaren inte säger det rätt ut, säger Björn Lindberg.

De anställda är uppsagda men företaget drivs under en månad av konkursförvaltaren medan lön betalas ut till de anställda genom den statliga lönegarantin.
– Tanken är att hitta en lösning med ett nytt organisationsnummer för att kunna driva verksamheten vidare så att både kunder och anställda kan vara kvar, säger Peter Jakobsson, företrädare för Enestäd.

Han menar att erbjudandet om lägre arbetstid var nödvändigt.
– Vi stod inför valet att behöva varsla alla eftersom vi har anställda med långa uppsägningstider. Det är svårt att vara dynamisk när kundunderlaget varierar och då hittade vi en lösning för att försöka driva verksamheten vidare, säger Peter Jakobsson.