Företaget K2 Comfort har avslöjats med att utnyttja utländsk arbetskraft med extremt låga löner. Nu slängs de ut från branschorganisationen Städbranschen Sverige.

Redan år 2015 rapporterade Fastighetsfolket om städföretaget K2 Comfort då företaget sa upp en anställd på felaktiga grunder efter att hon missat ett möte med arbetsgivaren. Senaste veckorna har Sveriges radio P4 Jönköping granskat K2 Comfort. Företaget har rekryterat många av de anställda från andra länder och anställt med arbetstillstånd från Migrationsverket. De vittnar om att företaget betalat ut månadslön på mellan 3 000 och 9 000 kronor. Företaget saknar kollektivavtal och Fastighets ombudsman Peter Frommelin kallar det slavhandel.

Uppgifterna i media har fått styrelsen för Städbranschen Sverige att utestänga K2 Comfort.
– Vi driver frågan om rimliga villkor i städbranschen och då kan inte vi ha medlemmar som betalar väldigt låga ersättningar till sina anställda. Det är ingenting som vi kan beblanda oss med, säger Mårten Widborg, ordförande för Städbranschen Sverige.
Organisationen har försökt få kontakt med företaget för att få en förklaring men inte lyckats.
– Om företaget har en annan information än den som media rapporterat om och som styrker deras ställningstagande kan det vara möjligt att få komma tillbaka som medlem, säger Mårten Widborg.
Att utesluta medlemmar ur Städbranschen Sverige har, enligt Mårten Widborg, inte hänt tidigare.
– Men det har funnit diskussioner i styrelsen om medlemsföretag som inte agerat efter den etiska modell som vi tycker städbranschen ska hålla sig till. Att säga upp medlemskap har dock inte varit aktuellt.

Det som har hänt har lett till att branschorganisationens styrelse vill ändra medlemsvillkoren. Styrelsen föreslår kontroll av vilka kollektivavtal företag har tecknat och ökad ekonomisk kontroll av de företag som vill bli medlemmar.
– Att öka kontrollen är rimligt eftersom vi driver frågorna om en vit bransch med rimliga villkor, säger Mårten Widborg.

Fastighetsfolket har inte lyckats nå K2 Comfort för en kommentar.

Läs också
Fler kvinnor lurade av städföretag
Missade ett möte- blev uppsagd
K2 Comfort i en ny förhandling
Mårten Widborg: ”Vi behöver kunnigt folk”