Arbetstiden har blivit en central fråga på dagens arbetsmarknad. Arbetsgivarna vill ha mer flexibilitet medan facken slåss för de anställdas trygghet och möjlighet att planera sin vardag. Utöver lön är hyvling den viktigaste avtalsfrågan för Fastighets. Hyvling handlar om att arbetsgivare sänker arbetstid för vilka anställda de vill, utan att gå efter turordningsreglerna vid neddragningar. Fastighets har, liksom flera fackförbund, haft problem med hyvling i flera år. Men efter domen i Arbetsdomstolen i november har flera nya exempel dykt upp, varav två på ISS.
– Det känns som att ISS har väntat på den här domen. Nu kör de bara på, säger Anna Erixon, ombudsman i Fastighets region Ost.

webb-anneli-portr2Det senaste fallet gäller 40 städare på ISS i Stockholm som fått nya anställningserbjudanden med sänkt arbetstid utan hänsyn till turordningslistan. Majoriteten av de drabbade kommer i det här fallet att fortsätta städa hos samma kunder, men med färre timmar. En av dem är Anneli Davidsson, som varit anställd sedan 1995.
– Jag är förbannad, det här är lönedumpning, säger hon. Med sin långa anställningstid står hon högt upp i turordningslistan och vid en vanlig arbetsbrist hade hon sannolikt inte fått sin sysselsättningsgrad ändrad. Nu minskas den från 100 procent till 94,75.

Fastighetsklubben har sagt nej i varje steg.
– Vi tycker att det är bättre om man rör runt mer i grytan och omplacerar fler, och eventuellt säger upp någon om det behövs i en vanlig arbetsbrist. Nu plockar man bara timmar hur som helst utan att bry sig om turordning, säger Christina Petranyi, vice klubbordförande.
ISS anser att de agerat korrekt.
– Verksamheten måste alltid anpassas till de uppdrag som vi har och de tjänster som våra kunder behöver få utförda. Vi följer det regelverk som finns och de skyldigheter som vi har, svarar ISS presskontakt Anders Fridell.

Hyvlingsfrågan är stor för flera LO-förbund och sex av dem, däribland Fastighets, har träffats för att tillsammans försöka hitta strategier för att minska verkningarna av domen i Arbetsdomstolen.
– Vi vill försöka stänga hyvlingen avtalsvägen men samtidigt upplever vi det som ett slags kryphål. Det känns tråkigt att behöva betala för att få tillbaka en rättighet vi har haft, säger Jari Visshed, tredje ordförande i Fastighets, och fortsätter:
– Om man öppnar banden kring las kan det leda till att fler vill göra förändringar. Det finns vissa risker med det. I förra årets avtalsrörelse tillsattes en partsgemensam arbetsgrupp mellan Fastighets, Seko och Almega med uppgift att se över omfattningen av hyvlingen. Arbetsgruppen skulle ha varit klar till sista januari men hittills finns ingen färdig rapport. Nu är fokus på den pågående avtalsrörelsen. En viktig princip för Fastighets är att man ska kunna leva på sin lön och förbundet kräver att turordningsreglerna följs vid neddragningar.
– Vi kan inte acceptera att man från den ena dagen till den andra ska kunna drabbas av att få sin arbetstid och lön minskad, säger Jari Visshed.

Han menar att striden om tiden för Fastighets del pågått under flera avtalsrörelser.
– Arbetsgivarna har velat ha flexibilitet i arbetstiderna under lång tid. Det bästa sättet att stå emot försämringar i villkoren är att LO-samordningens modell med riktmärken i både kronor och procent går igenom, bedömer han.
– Om den nya modellen etableras ska vi inte behöva finansiera våra löneökningar genom att sälja ut allmänna villkor, säger Jari Visshed.

Vad är hyvling?

  • Hyvling innebär att arbetsgivare minskar arbetstiden för flera anställda vid neddragningar i stället för att säga upp i turordning enligt lagen om anställningsskydd.

Det här är ett samarbete mellan Fastighetsfolket och tio andra tidningar som granskat dragkampen om din arbetstid. Läs vad de andra tidningarna skriver: ArbetetDagens ArbeteElektrikernHandelsnytt,
HotellrevynKommunalarbetarenMål & Medel,
Målarnas facktidningSekotidningen och Transportarbetaren

Läs mer:
Ledare: Slaget om tid vinns med nytt märke