”Jag vill göra något annat”. Det är en vanlig önskan hos dem som kommer till Rebecca Nilsson, studie- och yrkesvägledare i Göteborgs stad. Med sin kunskap om att göra val i livet, om yrkesmarknaden och vilka utbildningsvägar som finns, försöker hon vägleda människor att hitta fram till vad ”något annat” kan vara.
För att komma i gång med
 att vidareutbilda dig behöver du skapa ett tydligt mål, och en plan för hur du ska nå dit. Målet behöver vara noga uttänkt utifrån vad du själv vill och kan, betonar Rebecca Nilsson. Annars finns risk för att du misslyckas eller tappar motivationen på vägen.

Vilka möjligheter finns?
Även om du redan har en idé om vad du vill göra är det bra att börja med att lyfta blicken. För det finns mängder av yrken som du kanske inte ens visste fanns. Ett tips är att titta igenom guiden Yrken A–Ö som finns på Arbetsförmedlingens hemsida.
– Börja med att bara brainstorma! Gå på din känsla, utan att värdera om du kan göra det eller inte. Skriv upp alternativ som verkar intressanta på en lapp, säger Rebecca Nilsson.

Vad passar mig?
I nästa steg behöver du vända blicken mot dig själv. Vilka är dina drivkrafter i livet? Är det viktigt för dig att tjäna pengar, att få hjälpa andra, att ha ett jobb där du får vara utomhus? Vad har du för talanger, kunskaper och erfarenheter? Ett sätt att få syn på dig själv är att fråga vänner och kolleger om vad de ser som styrkor hos dig. Titta sedan på din lista och sålla ut vilka jobb som skulle passa just dig.

Hur ser vägen mot målet ut?
För att kunna sätta upp ett bra mål behöver du kunskap om hur vägen till olika yrken ser ut. Beroende på vad du vill göra och vilken utbildning du har med dig kan vägen vara olika lång. Även här är Yrken A–Ö ett bra verktyg. Du kan också titta i platsannonser för att se vad arbetsgivare efterfrågar för ett visst yrke.

Vad krävs av mig?
Nu har du förhoppningsvis en klarare bild av vilket eller vilka yrken som passar dig och hur du ska nå dit. Då är det dags att bedöma om du är redo att ta steget. Hur stor är möjligheten att du klarar utbildningen och får jobb, och hur mycket är du beredd att riskera? Är du beredd att göra vad som krävs längs vägen, exempelvis att klara dig på en lägre inkomst och att flytta eller pendla för att gå en utbildning?
Är svaret ja är det bara att påbörja första steget på vägen mot ditt nya mål!

 

Flera olika utbildningsformer

Vuxenutbildning – För att läsa 
in behörighet till vidare utbildning eller skaffa en yrkesutbildning på gymnasienivå som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Yrkeshögskola – Eftergymnasial utbildning för specifika yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden. yrkeshogskolan.se

Högskola och universitet – Erbjuder både ämneskurser som går att kombinera fritt och hela program inriktade mot specifika yrken. studera.nu

Folkhögskola – Ett alternativ till andra skolformer. Här går det att läsa in behörighet, studera specifika ämnen och gå yrkesutbildningar på gymnasial eller eftergymnasial nivå. folkhogskola.nu