Det råder skilda uppfattningar om låglönesatsningen i årets avtalsrörelse. Facken menar att det ska tas utanför industriavtalets uppgörelse på 6,5 procents lönekostnader. Almega hävdar att kostnaderna måste rymmas inom märket.

Avtalen inom industrin som blev klara i fredags innehåller en låglönesatsning. Den innebär att arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 24 000 kronor per månad får en högre lönepott. Enligt Anders Ferbe, förbundsordförande på IF Metall, ger det löneökningar mellan 1 500 och 1 600 kronor under tre år.

Anna-Karin Hatt, vd för arbetsgivarorganisationen Almega, kommenterar i ett pressmeddelande att en låglönesatsning måste rymmas inom märket. Med märket menas att löneökningarna inom industrin är normerande för alla löneökningar i alla branscher. Riktmärket för den här avtalsrörelsen är 6,5 procents lönekostnader för ett treårsavtal.
– Skulle det visa sig att Almega-förbundens motparter kräver en låglönesatsning liknande den som nu görs inom industrin måste en sådan satsning rymmas inom märket. Det betyder att vi i så fall måste räkna på vad en låglönesatsning skulle kosta i våra branscher, och enas om hur detta i så fall ska finansieras inom ramen för märket, säger Anna-Karin Hatt.

Det håller flera LO-förbund inte med om.
– Almega kommer att få problem att få igenom det. Industriavtalen innehåller också en låglönesatsning som ska ge mer till dem som tjänar under 24 000 kronor i månaden, Jari Visshed, förhandlingsansvarig på Fastighets.
Också enligt Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson ligger låglönesatsningen utanför de 6,5 procenten.
– Det gör den definitivt. Det innebär att man kommer få ut ännu mer än 6,5 procent på de avtalsområden som har många lågavlönade, säger Valle Karlsson i Sekotidningen.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson kommenterar i ett pressmeddelande att förbund med många lågavlönade inte behöver sälja ut något annat i sina avtal för att höja lönerna för de lägst avlönade. Det innebär, enligt Torbjörn Johansson, att avtalsvärdet kommer att överstiga 6,5 procent på flera områden.

Ett LO-förbund med många lågavlönade grupper är Handels. Handels blev klar med flera sina avtal med Svensk Handel dagen efter industriavtalen. Handels ordförande Susanna Gideonsson kommenterar uppgörelsen i tidningen Handelsnytt:
– Vi är glada och stolta! Vi har kommit överens om avtal som följer LO-samordningen och ger en rejäl låglönesatsning, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.
Avtalen ger löneökningar med 1 575 kronor fördelat på tre år. Därutöver ökas avsättningen till avtalspensionen med 0,6 procent under avtalsperioden.

Läs också
”Vi är väldigt nöjda med låglönesatsningen”
Handelsnytt: ”Vi är stolta och glada”
Sekotidningen: Industriavtalet ger 6,5 procent på tre år