Löneavtalen inom industrin är klara.
– Vi är väldigt nöjda med låglönesatsningen, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig på Fastighets.

Facken och arbetsgivarna inom industrin har sagt ja till slutbudet av de opartiska ordförandena, opo. Avtalet ska gälla i tre år och ger löneökningar på 2 procent per år. Av det totala löneutrymmet på 6,5 procent ska 0,5 procent avsättas till deltidspension/flexpension.
Låglönesatsningen innebär att arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 24 000 kronor per månad får en högre lönepott. Enligt Anders Ferbe, förbundsordförande på IF Metall, innebär det löneökningar mellan 1 500 och 1 600 kronor under tre år.
– Industriavtalet innebär att vi fortsätter att få reallöneökningar och stärker industrins konkurrenskraft. Det är också glädjande att vi fått en låglönesatsning, säger Anders Ferbe.

Fastighets välkomnar låglönesatsningen som är ett krav hela LO står bakom.
– Vi är väldigt nöjda med att låglönesatsningen är med i industriavtalet. Vi slipper sälja ut allmänna villkor i våra avtal för att få ut en högre lönesumma. Det innebär ett trendbrott mot tidigare uppgörelser, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig på Fastighets.

I industriavtalen avsätts en del av löneutrymmet för deltidspension eller flexpension. Vad innebär det för Fastighets?
– Vi har inga lösningar för deltidspension eller flexpension i våra avtal så vi kommer att kräva ut hela löneutrymmet på 6,5 procent i lön, säger Jari Visshed.
Jari Visshed hade hellre sett ett högre lönepåslag än 2 procent per år och hänvisar till LO-förbundens ursprungliga krav på 2,8 procent.

Tre av Fastighets kollektivavtal gick ut den 31 mars. Det färdiga industriavtalet innebär att Fastighets och arbetsgivarorganisationerna nu vet vilket löneutrymme som gäller i de fortsatta avtalsförhandlingarna.
– Det är svårt att säga när vi blir färdiga med våra avtal. Det klara industriavtalet kommer att sätta fart på en hel del avtalsförhandlingar, säger Jari Visshed.

Fastighets kollektivavtal som gällde till och med den 31 mars är fastighetsavtalen med Fastigo och Almega fastighetsarbetsgivarna samt specialserviceavtalet med Almega saneringsföretagen. Parterna förhandlar om dessa avtal under veckan.