Hallå där Pia Håkansson, pensionerad ombudsman i Fastighets, som är ombud för Västmanland på Socialdemokraternas kongress.

Pia Håkansson.

Du var uppe i talarstolen under debatten om avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Vad tycker du om beslutet att vänta med att återinföra den?
– Arbetsgivare kan göra avdrag för sina kostnader, därför tycker jag att det är självklart att det ska vara avdragsrätt även för oss. Kongressen beslutade att det ska prioriteras när budgetutrymme så tillåter. Det kan tyvärr ta tid, om inte ministrarna Magdalena Andersson och Ylva Johansson sätter fart så som de lovade på kongressen. Bra att det blev beslut om att avdragsrätten för a-kassa ska återinföras.

Vilka kongressbeslut påverkar Fastighets medlemmar?
– Att kongressen vill att hyvling ska stoppas genom lagstiftning visar att partiet har lyssnat på fackföreningsrörelsen. Partiet vill avskaffa anställningsformen allmän visstid vilket också är en viktig facklig fråga. Dessutom tycker kongressen att heltid ska vara norm vilket är bra för till exempel städare i Fastighets som ofta jobbar deltid.

Hur har stämningen varit på kongressen?
– Jag var lite orolig i lördags efter allt som hade hänt på Drottninggatan i Stockholm. Men kongressen visar att vi står upp för demokrati och solidaritet och inte ger vika för terror. Jag har känt jättemycket värme i kongressalen.

Du är ersättare i kommunstyrelsen i Hallstahammar och vice ordförande i Hallstahammars arbetarkommun. Vad tar du med dig från kongressen?
– Jag känner mig stimulerad. Jag har fått nya krafter efter att vi har tagit många bra enhälliga beslut. Nu gäller det att få ut information till så många som möjligt.