VM i fönsterputsning ordnas varje år i USA. Ivan Pleinadius har varit med fem gånger och vunnit de två senaste tävlingarna.
VM har två olika tävlingar och Ivan Pleinadius vann tävlingen där det gäller att vara snabbast med bäst kvalitet.
– Man måste vara koncentrerad på kvalitet för att vinna. För varje misstag straffas man med ett tidstillägg. För mig tog det fem år att fatta hur jag ska tävla på rätt sätt. De som har för bråttom kommer inte till finalen, säger Ivan Pleinadius.
Den andra tävlingen handlar om att putsa nio olika typer av fönster under tre minuter. Den med minst antal misstag vinner. Ivan Pleinadius kom på femte plats. Hans bästa placering är från förra året då han blev trea.

Årets VM är den sista för Ivan Pleinadius som deltagare.
– De yngre fönsterputsarna kan ta över. Men jag kommer att vara med under nästa VM. Jag har blivit inbjuden att vara domare, säger Ivan Pleinadius.

Ivan Pleinadius började tävla för 13 år sedan. Han har deltagit i fem SM-tävlingar och vunnit två. Det finns bara en fönsterputsare som har fler SM-guld. Nu är Ivan Pleinadius målsättningen att vinna en gång till för att komma upp i samma nivå.
– Jag ska vinna SM som är nästa år. Det är det som jag satsar på nu, säger han.

Vad har tävlingarna för betydelse?
– De betyder jättemycket. De sätter fönsterputsaryrket på kartan. Tävlingarna höjer yrkesstoltheten hos yrkeskåren, säger Ivan Pleinadius.

De tre bästa i VM-tävlingen: Marianne Pettersson (brons), Ivan Pleinadius (guld) och Clayton Wise (silver). Foto: Casper Schjorring