Efter en lång förhandlingsperiod har Fastighets i dag tecknat avtal med Fastigo. De första reaktionerna är försiktigt positiva.
– Jag tycker att det låter som att förhandlarna har gjort ett bra jobb, säger Erik Alkert på HSB Arlanda.

I dag, måndag, blev det klart med ett nytt treårigt avtal mellan Fastighets och arbetsgivarorganisationen Fastigo. Det ger en lönesumma på 1 780 kronor fördelat på de tre åren.

webb-thomas-anderssonThomas Andersson, klubbordförande och reparatör på Hyresbostäder i Norrköping tycker att lönepåslagen i det nya avtalet är ”helt okej”.
– Jag har ännu inte fått några reaktioner från medlemmarna men jag tror att de flesta har räknat med de här nivåerna, säger han.
Att avtalet är treårigt innebär en viss trygghet för dem som förhandlar om lönerna lokalt på företagen.
Thomas Andersson välkomnar att det även finns en låglönesatsning i Fastigoavtalet.
– Yrkesgrupper med låga löner behöver få komma upp i högre nivåer. Jag tycker att Fastighets ligger i framkant med låglönesatsningar sett till hela arbetsmarknaden.

webb_Erik-Alkert2_SLErik Alkert, klubbordförande på HSB Arlanda, tycker också att det är bra att det finns ett avtal så att de nu kan gå vidare med lokala förhandlingar.
– Vi har hittills lyckats behålla grupplönesystemet men vår nya vd är inne på individuell lönesättning så vi får se var vi landar. Vi ska kalla till möte med klubben nu när avtalet är klart, säger han.
Erik Alkert tycker spontant att det har blivit en bra överenskommelse, trots att det i princip bara har gett mer pengar. Han menar att risken med att förhandla om villkor är att förmåner försvinner.
– Det är bra att det inte har blivit villkorsförsämringar. Jag tycker att det låter som att förhandlarna har gjort ett bra jobb, säger han.

webb-Dan-Eriksson4_SLÄven Dan Eriksson, fastighetsskötare på HSB Södertörn, tycker att det är okej att det inte är några större förändringar i villkoren, varken till det bättre eller till det sämre.
– Vi på fastighetssidan har en bättre position än de har på städ, det är det som splittrar förbundet. De behöver få bort delade turer till exempel men vi inte är i den knipan. Jag tycker att det är helt okej om förbundet satsar på att få det bättre för städarna, säger han. För honom och hans kolleger är lönen viktigaste och resultatet i det här avtalet är bra.
– Vi har relativt bra snittlön så det känns nästan lite oförskämt att klaga.

Något Dan Eriksson uppskattar är att det är en längre avtalsperiod den här gången.
– Det är bra med treårigt avtal, då slipper vi väntetiden kommande år. Det brukar bli lite irritation bland vissa när vi måste vänta för då kommer löneförhöjningen retroaktivt i en klump som vi måste skatta på, säger Dan Eriksson.

Dessa gäller avtalet för:

  • Avtalet med Fastigo är det största på fastighetssidan och gäller anställda i både kommunala, kooperativa och privata företag i fastighetsbranschen.
  • Avtalet omfattar omkring 10 000 anställda, enligt Fastigo.

Läs mer:
1 780 kronor till fastighetsskötare
Ledare: Kamp om varje krona