Att göra ett jobb och fakturera utan eget företag ökar i snabb takt, även bland städare och fönsterputsare. Fönsterputsaren Peter Olsson tycker att det är ett bra alternativ för den som vill prova på eget företagande.

Antalet egenanställda har ökat kraftigt på kort tid. Och det handlar inte bara om tjänstemän, utan gäller även arbetare. Frilans finans, ett av flera så kallade egenanställningsbolag, hade förra året 400 städare och fönsterputsare som fakturerade via dem.

webb-egenanst-Ellen-ArudEn är 20-­åriga Ellen Arud i Linköping.
– Jag såg en annons på Facebook om ett thaiboxningsställe som sökte städare. Ägaren rekommenderade att göra på det här sättet och sa att det skulle vara enklast eftersom de andra som jobbade för honom, tränare till exempel, gjorde så, berättar hon.
Någon anställning var det aldrig 
tal om men Ellen Arud tycker att egenanställning var ett bra alternativ för henne.
– För mig har det bara varit extrajobb på två timmar om dagen men om man ska livnära sig på det gäller det att tänka hela steget, på semester och annat.

Även Peter Olsson, som nu driver ett städföretag i Linköping, började som egenanställd för några år sedan.
– Går man i tankar att starta eget företag och vill känna efter hur det känns så kan det vara en bra idé för att prova på. Du kan fakturera din kund utan att ta någon ekonomisk risk medan de står som arbetsgivare och betalar in skatt och sociala avgifter, säger han.

För Peter Olssons del blev det administrativt krångligt när kundantalet ökade och de var flera som jobbade tillsammans, men sina privata fönsterputskunder fakturerar han fortfarande genom egenanställningsbolaget Cool company.
– Jag står på två ben nu. Jag tyck
er att det är skönt att skicka de privata kunderna dit. Då kan jag ha det som en buffert och själv välja när jag tar ut lön, säger han.
Han tycker att det finns både för-­ och nackdelar med egenanställning.
– Du kan ju aldrig gå i konkurs. Men du kan inte heller få en heltidslön om du inte jobbar heltid.

Det här är egenanställning

  • Definitionen av ”egenanställd” varierar men 
i grunden innebär det att utföra uppdrag för kunder och fakturera utan att ha en egen f­skattsedel och eget bolag.
  • Kunderna faktureras genom ett faktureringsföretag, även kallat egen anställningsföretag, som tar en avgift men samtidigt ser till att skatt och sociala avgifter betalas och att bokföringen sköts som den ska.
  • Exempel på tjänster
    Specialisttjänster: IT, webbutveckling, foto, grafisk design, ekonomiassistans.
    Rut- och rottjänster: Fönsterputs, hemstäd, flyttstäd, snickeri, svets, trädfällning.
    Extratjänster: Massage, läxhjälp, barnvakt, familjehemskonsulent, danslärare, dj, trädgårdsdesign.

Snabb ökning

År 2011 fanns 4 036 personer som betraktades som egenanställda, år 2015 var siffran 18 630. Det är en ökning med 362 procent och trenden har fortsatt. Det visar en rapport från TCO:s tankesmedja Futurion (TCO är Tjänstemännens centralorganisation).