Ett löneavtal som ger 1 780 kronor på tre år och där även lägstalönerna höjs med samma peng. Det blev resultatet när Fastighets första avtal var i hamn. Det krävdes många förhandlingsrundor men i dag blev avtalet med arbetsgivarorganisationen Fastigo offentligt.

Avtalet håller sig till industrinormen och innehåller den låglönesatsning som LO-samordningen kommit fram till. De som tjänar under 24 000 kronor i månaden på en heltidslön ska räknas som att de tjänar 24 000 vilket ger mer pengar till lönepotten. Att Fastighets fått igenom löneavtalet utan att tvingas försämra några villkor är en viktig seger, i synnerhet eftersom avtalet är förbundets största fastighetsavtal. Men det sätter också ribban inför kommande förhandlingar med arbetsgivarorganisationen Almega. Almega har ifrågasatt industrins låglönesatsning och trummat in ett hårt budskap om att alla löneökningar ska rymmas inom 6,5 procent. De hävdar återigen att låglönefack måste betala genom att sälja ut villkor för att få den löneökning som industrifacken får.

Nu går Fastighets vidare i de förhandlingarna med extra råg i ryggen och en bra löneuppgörelse i botten. Men det kommer att vara en kamp om varje krona. Almega driver under ledning av förra C-ministern Anna-Karin Hatt en lika stark ideologisk linje som arbetsgivarorganisationen Visita i hotellbranschen. Där var det nyligen ytterst nära en strejk. Visita leds av före detta partiledaren för Centerpartiet Maud Olofsson och det är tydligt att den politiska riktningen även där är allt annat än medarbetarvänlig.
Hotellarbetsgivarna var beredda på konflikt för att slippa ge 40 kronor extra i månaden. Hotell- och restaurangfacket fick stöd av Fastighets och de andra LO-förbunden och lyckades ro hem ett avtal med en låglöneuppgörelse de var nöjda med.
I veckan fortsätter Fastighets fajtas för principen om en löneökning satt i kronor för alla under 24 000 kronor i förhandlingarna med Almega. Almega som krävt frysta eller borttagna lägstalöner och som helt vill slopa centralt satta löneökningar. Det blir en tuff kamp för att slippa försämringar i avtalsvillkoren. Konfliktrisken finns kvar.