Förhandlingarna med Almega fastighetsarbetsgivarna har kört fast. Nu varslar Fastighets om stridsåtgärder på sju företag.

Förhandlingar med den stora förhandlingsdelegationen pågick hela måndagen och tisdagen. Parterna möttes även i dag på förmiddagen, men nu meddelar förbundet att förhandlingarna avslutas.
– Vi har ingen annan avsikt än att följa LO-samordningen och det märke som industrin har satt, det innebär 6,5 procent och därutöver en låglönesatsning. Almega vill att vi ska finansiera låglönesatsningen genom försämrade villkor i vårt kollektivavtal. Det kan vi inte acceptera, därför har vi tvingats att varsla, säger Jari Visshed, tredje förbundsordförande i Fastighets.

Fastighets förhandlar tre avtal parallellt med arbetsgivarorganisationen Almega. Det är avtal för fastighetsbranschen, serviceentreprenad och specialservice.
– Vi har mött samma attityd från Almega på alla avtalsområden. Just det här avtalet har en relativt hög snittlön men det är värre situation på andra avtalsområden, därför gäller det att hålla på de principer som industrin har satt, säger Jari Visshed.

Varslet träder i kraft den 8 maj klockan 06:00 och omfattar sju företag i Örnsköldsvik, Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala. Varslen gäller bland annat lokalvård i Domsjöfabriken i Örnsköldsvik, underhåll i Gallerian Spiralen i Norrköping, allt arbete på idrottsanläggningen Rocklunda i Västerås och fastighetsunderhåll på Stena Fastigheter Göteborg och Rikshem i Uppsala.
– Vi har tittat på arbetsplatser där vi bedömer att det kommer ge stor effekt, säger Jari Visshed.

LO står bakom Fastighets varsel.
– Vi kan inte acceptera att fastighetsanställda inte ska få samma låglönesatsning som arbetstagare inom bland annat industrin och handeln redan fått. Därför står vi till fullo bakom Fastighets varsel så att de också ska få ett avtal som är i linje med industrinormeringen, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
– Almega är värstingar på svensk arbetsmarknad. De är mest benägna att ställa till bråk, fortsätter han.

Almega står fast vid att även låglönesatsningen ska rymmas inom de 6,5 procenten.
– Det Fastighets nu gör är att de försöker överskrida det märke som etablerats i årets avtalsrörelse. Det är väldigt olyckligt att LO-facken nu än en gång varslar för att försöka få en låglönesatsning utöver normeringen. Men precis som när de hotade besöksnäringen med strejk så står arbetsgivarsidan fast och enig kring att låglönesatsningar ska rymmas inom de 6,5 procent som är märket, säger Stefan Koskinen chef för arbetsgivarpolitik på Almega.

I måndags var Fastighets första avtal klart. Förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Fastigo var tuffa och tog lång tid. En av de svåra frågorna vara hur det så kallade märket skulle tolkas. Parterna lyckades till slut komma överens om ett treårigt avtal med en lönesumma på 1 780 kronor fördelat på de tre åren. Det avtalet innehåller en låglönesatsning som ska ge procentuellt mer till de som tjänar under 24 000 kronor.

Läs mer: 
Ledare: Kamp om varje krona
1 780 kronor till fastighetsskötare
”Vi är väldigt nöjda med låglönesatsningen”
Erfarenhet ska löna sig