– Så där, nu har jag sparat dokumentet. Men hur gör jag för att döpa om det till ett annat namn?
Viola Strömberg går en kurs i administration via arbetsförmedlingen. Just nu lär hon sig programmet Word. Utbildaren Åsa Gotin visar hur hon ska göra.
– Jag kan tänka mig att arbeta med något administrativt, men jag söker även andra jobb, säger Viola Strömberg.
Hon har även sökt ett städjobb i Falköping där hon bor.
– Men det är verkligen i sista hand jag väljer det. Helst vill jag arbeta med människor.
Det är ingen tillfällighet att hon söker annat än städjobb.
– Det får vara slut med osäkerheten och känslan att man inte är värd någonting. Jag vill ha ett normalt arbete där man inte blir varslad hela tiden, säger hon bestämt.
Trots att det var fysiskt tungt, trivdes hon bra med att städa på Skövde garnison. Hon var gruppledare och tyckte om ansvaret.
– Det borde räcka att man gör ett bra jobb för att få stanna kvar på en arbetsplats även när en ny aktör tar över.

Viola Strömberg går en kurs i administration via arbetsförmedlingen, i Astars regi. Utbildaren Åsa Gotin instruerar. Foto: Anna Rehnberg

Eftersom Viola Strömberg inte har någon funktionsnedsättning fick hon inte fortsätta sin tjänst på garnisonen när Samhall tog över. Sex månader före övertaget blev hon varslad och fick träffa en coach på ett omställningsföretag, som dåvarande städleverantören Förenade service anlitade.
– Det var bra! Jag fick hjälp att skriva ett cv och formulera ett personligt brev.
Att sadla om när man snart fyller 55 år är ingen självklarhet. Men det känns heller inte hållbart att fortsätta städa, varken för självkänslan eller ekonomin.
De återkommande upphandlingarna och medföljande varslen inom städbranschen är välbekanta. Beställaren av städuppdragen kan välja en ny leverantör av städtjänster vilket gör att arbetsgivaren varslar utifall att. Ibland dras varslet tillbaka, ibland inte.
– När jag städade på SJ arbetade jag för tre olika leverantörer. Jag blev varslad emellan, men det var bara att byta kläder och fortsätta jobba. Den fjärde gången fick jag gå.

webb-liten-Viola01Ovissheten att inte veta hur det kommer att bli och när hon kommer att få ett nytt arbete tär. Viola Strömberg menar att hon är luttrad men hon känner ändå en inre stress och oro.
– Jag glömmer allt hela tiden, sån är jag inte annars. Det är också svårt att få ekonomin att gå ihop.
Ändå är hon hoppfull och tror att hon snart kommer att ha ett lönearbete att gå till igen.
– Jag ska på anställningsintervju för ett jobb som behandlingsassistent i nästa vecka. Det vill jag gärna arbeta med!

Läs också
Städarna drabbas av ständiga varselhot