Fastighets lägger ytterligare ett varsel i en ny konflikt med Almega. Den här gången rör det sex arbetsplatser som utför sanering och specialstädning på bilfabriker och kärnkraftverk.

Förra veckan varslade Fastighets om stridsåtgärder på fastighetsavtalet med Almega eftersom de inte kan enas om ett nytt avtal. I samband med det avbröt Almega samtliga förhandlingar med förbundet, även de som gäller specialservice och serviceentreprenad.

På grund av det lägger Fastighets ytterligare ett varsel om konfliktåtgärder för avtalet med Almega Specialservice. Det gäller dem som arbetar med sanering och specialstädning.
– Vi har suttit och förhandlat och har inte nått någon framgång om löner och allmänna villkor. Det som var droppen var när Almega ensidigt frånträdde förhandlingarna efter varslet på fastighetsavtalet, säger förbundsordförande Magnus Pettersson, och fortsätter:
– Vår uppfattning är att man borde kunna förhandla om ett avtal trots att det finns en pågående konflikt på ett annat. Det berör olika yrkesgrupper.

Det nya varslet berör sex arbetsplatser och träder i kraft klockan 06.00 den 12 maj. Det gäller bland annat Coors arbete för Volvo i Göteborg och ISS arbete på kärnkraftverket Ringhals.

Dessutom har Fastighets lagt ett utökat varsel mot ett av företagen där det kommer att bli strejk den 8 maj. Det ursprungliga varslet gällde yrkesgruppen reparatörer på HJT Service AB i Västerås men företaget hävdar att de inte har någon sådan yrkesgrupp.
– I det här fallet väljer vi att varsla på hela företaget. Det är inte för att trappa upp konflikten utan är ett svar på vad företaget har gjort för att försöka kringgå effekterna av varslet, säger Magnus Pettersson.

Det blir därmed strejk, det vill säga total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom Fastighets avtalsområde på HJT Service från och med 12 maj.

I dag, tisdag, har förbundet haft en träff med medlarna för att lösa konflikten på fastighetssidan.
Hur går det i medlingen?
– Medlarna sonderar terrängen med båda parter och vi har ställt oss till medlarnas förfogande hela veckan. Det är de som håller i taktpinnen nu, säger Magnus Pettersson.

Var gäller det nya varslet?

  • ISS Facility services vid Ringhals
  • Ocab Norrbotten
  • Ocabs arbete vid Kapsch Trafficcom i Jönköping
  • Coors arbete för Volvo på Torslandaverken i Göteborg
  • RFS Fordonssupport på Volvo Powertrain i Skövde
  • Food Hygiene på Gotlands slakteri i Visby