Det blir inget åtal efter dödsolyckan på Stora Enso förra våren. Nu är det beslutat att samtliga förundersökningar läggs ner eftersom det inte finns tillräckliga brottsmisstankar.

I april förra året omkom en kvinna i 40-årsåldern inne på Stora Ensos kartongfabrik i Fors utanför Avesta. Kvinnan var anställd som servicearbetare av ISS och blev påkörd av en hjullastare inne på fabriksområdet.

Efter dödsolyckan inleddes flera utredningar men Stora Enso tog tidigt på sig ansvaret för olyckan och det fanns ingen skuld på kvinnans arbetsgivare, ISS.

Nu finns beslut om att lägga ner de två sista av tre förundersökningar utan åtal. De gällde misstanke om vårdslöshet i trafik och om vållande till annans död.

Kammaråklagare Kristofer Magnusson motiverar det första beslutet med att det inte går att bevisa att den misstänkte brustit avsevärt i försiktighet när trafikolyckan skedde.
Gällande vållande till annans död skriver han att det inte går att bevisa att den som varit misstänkt har visat sån vårdslöshet som krävs för att det ska vara brottsligt.

Redan i höstas beslutade kammaråklagare att det inte skulle bli något åtal om arbetsmiljöbrott eftersom det inte fanns tillräckliga brottsmisstankar och att Stora Enso haft ett fungerande arbetsmiljöarbete.

Läs mer:
Inget arbetsmiljöåtal efter dödsolycka
Ökad säkerhet efter dödsolyckan
ISS-anställd omkom på Stora Enso