Städavtalet går ut 31 maj och är Fastighets största avtal. Förbundet räknar med tuffa förhandlingar och en träff sker i dag. Fastighets skriver på sin hemsida att det handlar om en kortare sittning och att Almega inte har ”accepterat ytterligare förhandlingstider i nämnvärd omfattning”.
– Vi vill få till ett avtal så tidigt som möjligt, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig och Fastighets tredje ordförande.

Flera tidigare utsatta tider har gått bort eftersom Almega inte velat förhandla med Fastighets när det funnits strejkvarsel från förbundet på andra avtalsområden. Den stora tvistefrågan har varit låglönesatsningen och hur den ska betalas.

På städavtalet har en stor majoritet, över 75 procent, av de anställda under 24 000 kronor i lön. Det innebär att låglönesatsningen kommer att bli dyrare för arbetsgivarna än på avtal där få personer tjänar under 24 000.
Hur ser det ut inför förhandlingarna?
– Vi får se hur det går i dag. Det kommer att stå en elefant i rummet, låglönesatsningen, säger Jari Visshed.
Tror du att ni klarar att få igenom låglönesatsningen utan konflikt?
– Vi vill göra upp enligt LO-samordningen och industrinormeringen och enligt den ska varje individ som har under 24 000 räknas upp.

Även i fjol tvingades Fastighets att varsla på städavtalet. Då planerades för strejk på 12 arbetsplatser, bland annat Sodexo på Astra Zeneca i Södertälje och Gekås i Ullared, ISS på Billeruds pappersbruk i Grums, Coor på Sandvik i Sandviken och Compass group på LKAB Vitåfors.

Fastighets har redan under årets avtalsrörelse lagt två varsel mot Almega. Båda har dock dragits tillbaka när avtalen blivit klara. Det gäller även Seko, deras senaste avtal blev klart i går kväll.