I den pågående avtalsrörelsen om nya kollektivavtal har konfliktvarslen avlöst varandra. Fastighets har tidigare lagt två varsel mot arbetsgivarorganisationen Almega och ett mot Pacta. Nu lägger förbundet ytterligare ett strejkvarsel mot Almega, den här gången tillsammans med fackförbundet Seko, gällande det stora städavtalet.
– Det här är ett relativt stort varsel. Vi vill sätta tryck i förhandlingarna och komma framåt, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig och Fastighets tredje ordförande.

Konflikten gäller samma fråga som tidigare med Almega, hur den så kallade låglönesatsningen ska betalas. Satsningen ska ge mer till personer som tjänar under 24 000 kronor och på städavtalet, som är Fastighets största avtal, gäller det en stor majoritet av medlemmarna.
– Vi kan inte acceptera den ordning att vi ska finansiera låglönesatsningen genom försämringar i allmänna villkor. Vi har diametralt olika uppfattning, säger Jari Visshed.

Almegas förslag om villkorsändringar gäller bland annat förslag om frysta ingångslöner, frysta övriga ersättningar och förändringar gällande vikariat och allmän visstid.

Om parterna inte kan komma överens kommer konflikten att bryta ut klockan 06.00 fredagen den 8 juni. Då blir det strejk på 20 arbetsplatser runt om i landet. Det gäller bland annat Sodexos städare på Gevalia i Gävle, Gekås i Ullared och Astra Zeneca i Mölndal. Städningen på terminal 5 på Arlanda berörs också, samt galleriorna Krämaren och Vågen i Örebro och LKAB Vitåfors.

Strejken kommer att beröra omkring 350 medlemmar inom Fastighets och Seko. Dessutom innebär varslet stopp för övertidsarbete, mertid och nyanställning på hela Serviceentreprenadavtalets område. Flera av arbetsplatserna är samma som förra året. Även då varslade Fastighets om konfliktåtgärder på det här avtalet.

Almega tycker att de med tidigare avtal tydligt har visat att de accepterar en låglönesatsning, så länge den ryms inom märket på 6,5 procent.
– Det är väldigt problematiskt att Seko och Fastighets nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är ett agerande som utmanar och i förlängningen underminerar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Seko försöker ge sken av att Almega inte vill medverka till en låglönesatsning, men det är felaktigt, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.

Läs mer
Hur fungerar en strejk? Här är allt du behöver veta

Arbetsplatser som berörs av strejkvarslet:

  • Sodexo på Astra Zeneca i Mölndal, Gevalia i Gävle, SCA Ortviken, GE Healthcare i Uppsala, Carlsberg i Falkenberg, Opharma Malmö och Gekås i Ullared.
  • ISS på Polypeptide Laboratories i Limhamn, Preemraff Lysekil, Billeruds pappersbruk i Grums, Nordea finans i Stockholm,  IF Skadeförsäkringar Solna och SEB Rissne i Sundbyberg.
  • Compass group på LKAB Vitåfors och Perstorpsfabriken i Perstorp.
  • Inspira vid Nasdaq i Stockholm, Westing house i Västerås och Outokumpu, Avesta.
  • Rengörare Näslund på Arlanda Flygplats Terminal 5.
  • Rent hus i Örebro på galleriorna Krämaren och Vågen.