Som skyddsombud och förtroendevald
i avdelning Mjölby och LO-facken hoppas jag verkligen på bra löner för städpersonal, skriver Joakim Häggkvist.

Vi utför ett
bra jobb. Det är viktigt
 för mig och mina arbetskompisar att våra jobb värderas med en bra lön. Men jag anser att det fortfarande råder lönedumpning för våra utvecklingsanställda på Samhall. De jobbar ett år hos oss, gör samma jobb som vi, men har en lön på 17 300 kronor i månaden före skatt. Ofta räcker inte deras lön till, så de måste söka socialbidrag. Det blir en ond cirkel för kommunerna. Om de sedan går ut i arbetslöshet har de inte så hög inarbetad a­-kassa. Detta måste våra politiker förstå.
Jag, som medlem i Vänsterpartiet, tänker ta i frågan där, för vi alla måste få en likvärdig lön. Det ska inte få finnas några klassfasoner och det ska vara lika lön för män och kvinnor.

När det gäller lönerna på Samhall anser jag att uva­-anställda ska ligga på samma lön som vi andra. Samhall får ändå pengar för att ha de utvecklingsanställda. För oss som är ordinarie är grundlönen 19 800 kronor i månaden. Det innebär att vi ligger lägre än andra städbolag.
Jag förväntar mig att Samhall hakar på LO:s låglönesatsning och lägger mer pengar i årets avtalsrörelse. Det ser inte bra ut om vi på Samhall ligger efter andra i lön.

Joakim Häggkvist
Förtroendevald i Fastighets

PS.
En sak som faktiskt blivit bättre är att det är fler nu som får gå utbildning inom Samhall. Det är jättepositivt. Men fortfarande har jag uva-anställda nära mig som började i september i fjol och fortfarande inte fått någon utbildning. Det är synd om de missar den, för utbildningen är bra och gör det lättare att gå vidare till andra jobb.