Medlingsinstitutet har utsett Jan Sjölin, tidigare avtalssekretare i Kommunal, och Göran Gräslund, som bland annat varit generaldirektör för Datainspektionen, till medlare i konflikten. Deras uppgift är att hitta en lösning som Fastighets, Seko och Almega kan acceptera.
I annat fall kommer strejk att bryta ut på 20 arbetsplatser klockan 06.00 torsdagen den 8 juni. Dessutom blir det blockad för övertid, mertid och nyanställningar på hela avtalsområdet.

En av de omkring 350 medlemmar som berörs av strejken är Lisa Johansson, klubbordförande och städare på Sodexo på Gekås i Ullared.
– Vi var uttagna förra året också men då blev det ingen strejk. Jag tror att de flesta tror att det inte kommer att bli av den här gången heller. Själv tycker jag att det är viktigt att vi visar att vi verkligen menar allvar och inte ger oss, samtidigt som det såklart är skönt ifall det blir ett avtal i tid, säger hon.

Konflikten handlar om låglönesatsningen, som skulle ge mer pengar till dem som tjänar under 24 000 kronor. På det här avtalet är det, enligt Fastighets, över 70 procent av de anställda städarna som skulle omfattas. Det innebär att det skulle bli dyrare för arbetsgivarna att gå med på satsningen än det har blivit på andra avtal.
– Nästan alla här ligger under 24 000 kronor och jag tycker att vi borde ha bra mycket mer. För den som är ensamstående till exempel är det svårt att få det att gå runt, säger Lisa Johansson.

Fastighets menar att riktmärket som tagits fram av industrin i LO-samordningen är löneökningar på 6,5 procent plus en låglönesatsning.
Almega tycker att satsningen ska ingå i märket. Annars vill de att Fastighets ska gå med på till exempel frysta ingångslöner eller ändringar i villkor om exempelvis vikariat.

I Fastighets förhandlingsdelegation sitter bland andra Ing-Marie Dahlqvist. Hon är också klubbordförande och städare på Sodexo på Gevalias kafferosteri i Gävle, som också kommer att gå ut i strejk om det inte hinner bli något avtal.
– Jag har hittills bara pratat med en av mina medlemmar men han är lika taggad som jag är på att strejka. Med tanke på det arbete som vi gör borde lönen vara högre. Mina medlemmar vet vad konflikten handlar om och vet att vi hjälper varandra, säger hon.

LO:s styrelse står bakom Fastighets och Seko i konflikten. De ger sitt fulla stöd och skriver i ett pressmeddelande att Almegas krav på försämrade anställningsvillkor är oacceptabelt. De skriver att låglönesatsningen ska gälla alla berörda branscher och att det är en central utgångspunkt i LO-samordningen är att löneorättvisor ska rättas till under ordnade former.

Läs mer:
Stort strejkvarsel för städare