I januari i år skadades en städare svårt vid ett bombdåd på ett asylboende i Göteborg. Städaren skulle slänga sopor i en container när det plötsligt exploderade.
Några månader tidigare hade ett bombattentat genomförts mot ett syndikalistiskt bokcafé och senare i januari hittades en bomb på ett flyktingboende på Lilleby camping.
Polisen misstänkte att samma personer låg bakom dåden och ärendet lämnades över till Säkerhetspolisen och riksenheten för säkerhetsmål.

I dag, fredag, lämnade kammaråklagare Mats Ljungqvist in ett åtal mot de tre män som misstänks för sprängdåden.
Männen misstänks för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse för tre händelser.
Alla tre män har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen men åklagaren kan inte se att de aktuella gärningarna har någon direkt koppling till organisationen.

Brotten bedöms inte som terroristbrott.
– Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Städaren som skadades är Fastighetsmedlem och är anställd av ett privat städbolag i Göteborg. Uppdraget var vid ett asylboende som drivs av Migrationsverket i Västra Frölunda.
– Jag har inte varit i kontakt med honom själv men har fått höra att han var inlagd på sjukhus 4-6 veckor och att han nu har kunnat börja jobba igen, säger Jenny Parmstrand, regionalt skyddsombud för Fastighets.
Hon berättar att arbetsgivaren efter attentatet har bytt till genomskinliga soppåsar för att det lättare ska gå att se vad de innehåller.

Läs mer: 
Städare svårt skadad vid bombdåd