HSB Skåne började med yrkesintroduktionsanställningarna i höstas. Tio arbetslösa personer under 24 år valdes ut bland 100 sökanden. De har varvat arbete med utbildning och lärt sig fastighetsskötaryrket. Alla har haft en egen handledare, en av företagets ordinarie fastighetsskötare.
HSB Skåne har satsat på yrkesintroduktionsanställningarna för att göra fastighetsbranschen synlig för ungdomar och för att underlätta framtida rekryteringar. Tre till fyra fastighetsskötare kommer att gå i pension på företaget under de kommande åren.
– Nu ska vi göra en utvärdering men vi tycker att yrkesintroduktionen har varit lyckad. Vi planerar att fortsätta på något sätt under nästa år, säger Cornelia Håkansson, HR-chef på HSB Skåne.

En av de fem som fått en tillsvidareanställning är Hampus Baeckström, 23 år. Han ska börja på måndag.
– Det är skönt att få ett fast jobb direkt efter den här utbildningen, säger han.
Han tycker att yrkesintroduktionen har varit givande. Att kombinera studier med praktik har fungerat bra.
– Det här är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden. Jag har jobbat mycket med min handledare så jag har lärt mig väldigt mycket. I dag har vi validerat våra kunskaper. Jag klarade av valideringsprovet väldigt bra, säger Hampus Baeckström.

Vad tror du att du jobbar med om tio år?
– Jag jobbar gärna som fastighetsskötare så jag är kvar i fastighetsbranschen. Det finns också möjligheter att studera vidare inom branschen, vilket jag kanske kommer att göra, säger han.

Alla tio har erbjudits anställning på företaget. Utöver de fem som på måndag ska börja sin tillsvidareanställning som fastighetsskötare har fem erbjudits ett sommarjobb eller en säsonganställning. Tre har valt att jobba under sommaren för att sedan studera vidare.

 

Detta är yrkesintroduktionsanställningar

  • Yrkesintroduktion i fastighetsbranschen för arbetslösa under 24 år har funnits sedan 2014. Målgruppen är de som saknar yrkeserfarenhet av ett visst arbete eller har varit arbetslösa i minst tre månader.
    Från i år omfattas även nyanlända av yrkesintroduktionsanställningar i fastighetsbranschen, samt personer över 25 år som varit arbetslösa i över ett år.
  • Minst 25 procent av tiden ska vara teoretisk och praktisk utbildning. Lönen ska motsvara 75 procent av lägsta lön för nyanställda på företaget. Och det finns ett krav på handledare som kan yrket.
  • Under 2016 hade fem arbetsgivare i fastighetsbranschen 34 yrkesintroduktionsanställda.