Semestern kan vara en fantastisk tid – för att komma varandra närmare, göra roliga saker, stressa av. Men det kan också vara en period av frustration och spänningar som sätter hela relationen på prov.
– Ledigheten blir sällan bättre än året har varit. Allt man har sopat under mattan har en tendens att komma fram när man har mycket tid tillsammans, säger Dan Götharsson, terapeut på Göteborgs relationsbyrå.
I alla relationer finns olikheter. Förväntningarna kring semestern kan ställa dem på sin spets. Den ena vill kanske ligga i hängmattan med en bok, den andra vill ut på äventyr. Den ena gillar att planera långt i förväg, medan den andra vill vara spontan.

Hur ska man då kunna mötas? Det praktiska upplägget kan ni bara komma fram till själva, betonar Dan Götharsson. Det viktiga är att verkligen lyssna på varandra. Då brukar resten falla på plats.

1. Prata om förväntningarna
Dans tips inför ledigheten är att fundera en stund var för sig: Vad är en bra semester för mig? Vad behöver jag just nu? Sedan ger ni varandra femton minuter var att berätta vad ni tänker.
Låt din partner börja, och lyssna noga utan att kommentera eller avbryta. Därefter byter ni roller, så att du får berätta.
Genom att ge varandra fokuserad uppmärksamhet på det här sättet göder ni de goda krafterna i relationen, enligt Dan Götharsson.
– När man blir bekräftad, bejakad och accepterad vill man också bekräfta, bejaka och acceptera den andra. Är det tvärtom, att du inte lyssnar på mig, varför ska jag då lyssna på dig?

2. Släpp normerna
Det finns många idealbilder av hur en perfekt semester ska se ut. Försök att bortse från dem. För det viktiga är inte exakt vad ni gör, när eller hur. Det centrala är att det blir bra för just er, oavsett om ni tillbringar semestern i Turkiet eller i Töreboda. Fundera även kring om ni verkligen ska göra allt tillsammans. Om bara den ena vill åka på cykeltävling eller göra en shoppingresa kanske det är skönare att göra det ensam, än att dras med en tjurig partner som egentligen inte vill vara med.

3. Våga ta i det jobbiga
Dan Götharsson har märkt hur en del par och familjer verkar ägna ledigheten åt att ”undvika att ha det dåligt”, genom att hålla sig borta från känsliga samtalsämnen och situationer.
Det tycker han är synd.
– Vi är dåliga på att prata om det som vi tycker är svårt eller jobbigt. Men vi måste våga öppna upp. Det är då vi bygger förtroende och kan komma varandra närmare.

Fler relationstips

  • Om din partner säger eller gör saker som du inte gillar, ta då upp det direkt och berätta hur du skulle vilja ha det i stället. För har det gått så långt att du blivit riktigt arg brukar konflikten bli svårare att lösa.
  • Alla bra relationer handlar om både ge och ta. Men fastna inte i ett transaktionstänk där du bara gör något för din partner om du får något direkt tillbaka.
  • Gå inte bara iväg mitt i en konflikt. Visst kan det vara bra med ett avbrott för att samla tankarna, men berätta då att du vill ta en paus och kom överens om när ni ska fortsätta prata.