Vi har just gått igenom en intensiv del av vår avtalsrörelse. Vi har tvingats varsla om stridsåtgärder på fyra områden.
Tre av varslen var riktade mot Almega.
Almega utmärker sig ytterligare en gång som den arbetsgivarorganisation som inte följer den industrinormering som sattes i det första avtalet. Alla vet att det finns en låglönesatsning i normeringen och att den har accepterats. Det låtsas inte Almega om.
I alla tre fallen där vi tvingats varsla mot Almega har vi lyckats få till låglönesatsningen utöver de 6,5 procenten. Låglönesatsningen är beräknad på dem som ligger under 24 000 i månaden.

På Serviceentreprenadavtalet innebär låglönesatsningen att det finns ett utrymme på 84 kronor mer än övriga för lågavlönade städare, ökningen i procent blir större för just dem. Det viktiga med låglönesatsningen i år är att alla LO-förbund samlats bakom kravet och att medlemmarna på avtalsområdena inte ska behöva betala låglönesatsningarna med försämringar.
Vi ser det som att Almega, med våra varsel och med stöd från övriga LO-förbund i LO-samordningen, mer eller mindre tvingats acceptera den industrinormering de själva satt sig över. Dessa förklaringar bär ingen förståelse för detta, förklaringar som kan kallas Almegas kreativa bokföring.

Vi har en god tradition att samarbeta med branschorganisationerna i Almega och ska fortsätta med det. Nu har en annan organisation, Städbranschen i Sverige, seglat upp och försöker etablera sig som ansvarstagande i städbranschen. Fastighets är inte en del av den verksamheten, vi har en branschorganisation och det är Almega. Städbranschen Sverige kräver inte ens kollektivavtal av sina företag när de tas in som medlemmar.
Med detta vill jag nu passa på att önska er alla en skön sommar.