Världens första kvinnliga nyhetsuppläsare hette Gun Hägglund. Hon skrev historia när hon blev nyhetsankare i Aktuellt 1958. Inte utan rabalder och protester. Det kostar nämligen att bryta barriärer och vidga normer.
För en tid sedan valde det mansdominerade Metallfacket för första gången sedan starten 1888 en kvinna som förbundsordförande. Det var väl på tiden. Synlighet spelar roll. Även om metallindustrin kanske inte berör just dig som läser detta är det symboliskt viktigt för att kvinnor äntligen ska kunna ta plats i det offentliga rummet.
Jämställdhet har tack vare den mödosamma kvinnokampen blivit mindre kontroversiellt i vårt land. Men mångfalden har flera dimensioner som verkar vara svåra att praktisera trots dyrbara deklarationer som alltför ofta stannar på papperet.

När SVT nyligen presenterade sitt drömlag var det ett gäng kompetenta kolleger som dessvärre utgjorde en homogen grupp om man tar in aspekter som klass, ålder, funktionalitet, språk och etnicitet.
SVT borde spegla hela befolkningen. Och det är där glappet uppstår. Skillnaden mellan rutan och realiteten. De vi ser på tunnelbanan, bussen eller spårvagnen borde vi även se i tv­-rutan. Rynkor och dialekter från landsortshålor och betongbyggen. Folk med feta och tunna plånböcker, olika erfarenheter, bakgrund och perspektiv som kan spegla samtiden även bortom de välbärgade akademikerhemmen. Förankring och förtroende är ingenting man kan köpa över disk. Att inkludera flera är att vidga vyerna och bredda kunskap och kontaktnät utanför den strikta stereotypen.

Svenska feminister som stångat sig blodiga mot bromsklossar har lyckats få majoriteten att förstå att det handlar om rättvisa och representation. Det som finns inskrivet i lagar och regler och policydokument. Det som låter så enkelt men verkar vara så svårt att praktisera. Det som viftas bort med billiga bortförklaringar som döljer ovilja och lättja.
Men nu är det dags att öka takten. Även om man räds repressalier i tider när minsta framsteg kan leda till symboliska snytingar i sociala medier. Utan modiga kvinnor som klev fram och krävde det som var självklart hade vi fortfarande varit fastkedjade vid spisen och sänghalmen. Tack vare kvinnor som förnedrades för sin kamp och stämplades som offerkoftor och klagomostrar är vi i dag ett av världens mest jämställda länder.
Dessa kvinnor visade vägen. Det är bara att följa deras fotspår. Det kommer kosta en och annan överrepresenterad, illegalt inkvoterad snubbe jobbet, men det kommer att löna sig i längden.