I dag är fyra sommarjobbare på plats i Högsbohöjd i Göteborg. De jobbar under fyra veckor på det kommunala bostadsbolaget Poseidon.
– Det är ett bra jobb, när det är bra väder, säger Nova Nilsson.
– Första veckan var lite tuff, jag är ingen van trädgårdskille. Men det är kul, särskilt att klippa gräs, säger Nicolas Providell Salas.
Sommarjobbarna får förutom att klippa gräs även rensa ogräs och sopa. Men nu är det paus i jobbet för att möta Fastighets ordförande Magnus Pettersson och ungdomsansvariga Emil Isenheim.
–Det här är en framtidsbransch om man vill få jobb. För oss i facket är det också viktigt att få in unga som engagerar sig. Därför känns det viktigt att vara ute och träffa unga sommarjobbare, säger Magnus Pettersson innan samtalet med ungdomarna sätter i gång.
– Jag började själv som sommarjobbare på 80-talet och hade egentligen tänkt plugga vidare. Men jag trivdes och blev kvar, det är ett fritt jobb, fortsätter han.

Magnus Pettersson och förbundets ungdomsansvarige Emil Isenheim ska förutom Poseidon även besöka medlemmar och förtroendevalda inom Bostadsbolaget och Familjebostäder i Göteborg.
– Det är ett bra tillfälle att höra vad medlemmarna tycker och höra deras frågor, säger Magnus Pettersson.
– Och när vi pratar med sommarjobbare är det framför allt att få med att prata om vad kollektivavtal innebär, säger Emil Isenheim.

Emil Isenheim, ordförande för Fastighets Uddevalla och ungdomsansvarig på förbundet.


Sommarvikarierna på Poseidon har koll på kollektivavtal och facket, men att bli medlem känns ännu lite avlägset, tycker Nova Nilsson.
– Det blir nog senare, när jag pluggat klart och ska börja jobba på riktigt, säger hon.

Nicolas Providell Salas och Caroline Bergström är sommarvikarier på Poseidon.


Ingen av de fyra har några direkta planer på att fortsätta jobba på bostadsbolag, även om det är ett bra sommarjobb.
– Jag jobbar mitt tredje år här och det är bra betalt, särskilt nu när jag fyllt 18, säger Caroline Bergström.

Om de vill bli miljövärdar eller fastighetsskötare senare finns det goda chanser till jobb. Totalt väntas fastighetsföretagen behöva anställa 6 700 fastighetsskötare, fastighetsvärdar och fastighetstekniker under de kommande tio åren. Även på Poseidon kommer det att finnas lediga jobb de kommande åren.
–Medelåldern här på Poseidon är 57 år, säger Janne Isacsson som är ordförande för Fastighetsklubben på bolaget.