Fler arbetslösa trots att jobben blir fler

Arbetsmarknad

I går rapporterades om att många nyanlända står utanför arbetsmarknaden, trots att det finns lediga jobb. I Göteborg pågår projektet ”Välkommen till Framtiden” sedan årsskiftet för att ändra på det och snabbare få folk i arbete, vilket också sparar pengar eftersom utanförskap kostar samhället mycket.
– Ett jobb är den bästa integrationen du kan få. Du kommer snabbt in i ett sammanhang och känner dig behövd, säger Bo Strandberg, processledare social hållbarhet på AB Framtiden.

Projektet är ett samarbete mellan koncernen för de kommunala bostadsbolagen, kommunen och Arbetsförmedlingen.
Hittills har 38 deltagare har gått klart den sex månader långa praktikdelen hos något av de tre koncernbolagen Familjebostäder, Poseidon och Bostadsbolaget. Av dem har samtliga blivit ”matchade”. Det innebär att de antingen har fått jobb eller gått vidare till utbildning för att få riktiga tjänster i AB Framtiden eller någon av deras entreprenörer.

Nyanlända provar på fastighetsyrken

Arbetsmarknad

Knappt tio personer får jobb i koncernens egna bolag.
Det är brist på fastighetsskötare – varför anställer ni inte fler?
– Eftersom vi engagerar oss i dem som inte har någon utbildning över huvud taget kan vi inte låta folk gå direkt vidare till vår fastighetsakademi, för det krävs gymnasiekompetens. Men vi ser att de kan komma dit i framtiden, säger Bo Strandberg.
Nu går 50 nya deltagare introduktionsutbildning. De ska ut i sin halvårslånga praktik i början av september. Innan projektet är slut ska sammanlagt 300 nyanlända ha deltagit.
– Vi vill att fler verksamheter i Göteborg ska ta efter och vi vet att det finns intresse. Det är ingen som tjänar på ett utanförskap, säger Bo Strandberg.

En viktig del i projektet är handledarna, som deltar frivilligt. Tillsammans har de tre bostadsbolagen utbildat 100 personer som också får handledartillägg.
– Jag visste att vi behövde ha delaktighet från de anställda så vi började med facket och värvade dem först, säger Thomas Gustavsson.
Han är projektledare på Bostadsbolaget och dessutom klubbordförande för Fastighets.
Han började med att tydligt förklara projektet för sina kolleger och föreslog att fler skulle gå handledarutbildning än antalet praktikanter de skulle ta emot. På så sätt kunde de dela på uppdraget och stötta varandra.
– Det var 80 som räckte upp handen. Facket har spelat en aktiv och positiv roll hela vägen och det är så vi vill ha det. Vi vill att arbetsgivaren ska uppfatta oss som en tillgång, säger Thomas Gustavsson.

Rebecka Berglund är miljövärd och en av handledarna på Bostadsbolaget. Hon tycker att det har fungerat över förväntan.
– Det finns alltid farhågor innan, kommer det att bli en belastning? Kommer vi att kunna förstå varandra? Men det har varit en jättepositiv upplevelse som även har utvecklat mig som person, säger hon.
Hon har handlett en man från Syrien som nu har gått vidare till en utbildning på Parkeringsbolaget för att kunna få jobb där.
– Han skulle kanske vara intresserad av fastighetsbranschen men i nuläget finns ingen passande utbildning för honom. Men vi har fortsatt kontakt och det har blivit som en ny vän för mig, säger hon.

300 till jobb på tre år

  • 50 nyanlända deltagare väljs ut av Arbetsförmedlingen.
  • De får först gå 12 veckor praktisk svenska och introduktion.
  • Därefter väntar sex månader praktik i kombination med Svenska för invandrare.
  • De första tre månaderna handlar om att prova på och komma in i arbetsliv och rutiner på något av bostadsbolagen.
  • Den kommande månaden får praktiken mer tydlig yrkesinriktning och de sista två månaderna väljs en definitiv inriktning.
  • Efter praktiken blir nästa steg att gå vidare till ett riktigt jobb eller till utbildning mot ett specifikt yrke.