Avdragsrätten för fackföreningsavgift avskaffades av den borgerliga regeringen år 2007. Sedan Socialdemokraterna bildade regering har bland annat LO och LO-förbunden tryckt på för att den ska återinföras.
– Återinförandet av avdragsrätten har vi kämpat för länge. När regeringen nu återinför den är det ett stort steg för att stärka partsmodellen på arbetsmarknaden. Detta visar också att vi har en regering som lyssnar på Sveriges löntagare, säger Magnus Pettersson, Fastighets ordförande.

I praktiken skulle det betyda att alla medlemmar i svenska fackförbund får skatteavdrag på en fjärdedel av fackavgiften. Pengarna räknas på den sammanlagda medlemsavgiften som betalas in under ett år.

Eftersom Fastighets medlemsavgift baseras på lönen skiljer också hur mycket varje medlem kan få tillbaka. Snittlönen för en städare på serviceentreprenadavtalet är enligt Fastighets 23 522 kronor. Det skulle innebära 1 410 kronor tillbaka på ett år, vilket motsvarar drygt 117 kronor i månaden. För fastighetsskötare på Fastigoavtalet är snittlönen 27 230 kronor i månaden. Det innebär 1 524 kronor i skatteåterbäring på ett år, motsvarande 127 kronor i månaden.

Det här är en av delarna i budgeten som presenteras den 20 september. Förutsatt att budgeten och förslaget går i genom ska avdragsrätten gälla från 1 juli år 2018.
Ett annat budgetförslag som nyligen presenterats är att karensdagarna i a-kassan ska minska till sex i stället för sju.

Så mycket kan du i Fastighets få tillbaka

Exempel utifrån månadsinkomst:

  • 14 500 till 15 999 kronor – får tillbaka 1 065 kronor per år.
  • 22 000 till 23 499 – får tillbaka 1 353 kronor per år.
  • 29 500 till 30 999 kronor – får tillbaka 1 614 kronor per år.