Problemet med korta helgpass finns bland annat på Samhall i Eskilstuna, och berörs för närvarande nio städare. En av dem är Johan Karlsson som arbetar totalt sex timmar varannan helg med städning på Coop, tre timmar på lördagen och tre på söndagen.
– Jag är inte förtjust. De ringde mig under semestern och sa att jag skulle få nytt schema, två dagar innan jag skulle börja jobba igen. Så det är ingen framförhållning, säger han.
När är du ledig istället?
– Ena veckan är jag ledig tisdag och andra torsdag. Så det blir ingen sammanhängande ledighet och blir ett jäkla hattande. Om jag är ledig en tisdag blir det inte av att gå ut och käka med flickvännen eller så på måndagen. Man har gått upp tidigt på morgonen och jobbat och sen orkar man inte, säger han och fortsätter:
– Jag försökte få byta genom att föreslå att jobba sex dagar i sträck och sen få vara ledig sammanhängande, men det blev nej.

Kollegan Peter Jalmberger jobbar var tredje helg med att städa på Willys. Passen är mellan klockan 7 och 10.30.
– Det är jäkligt stressigt. Det som vi under vardagarna städar på tre personer ska vi på helgen klara på två. Klockan 8 ska kassalinjen vara klar och det är svårt att hinna.

Men problemet finns även på andra håll i landet, däribland Stockholm, Sundsvall, Jönköping, Göteborg och i Dalarna.
– I Mora kan man få sitta i bilen längre än det tar att städa. Det kanske inte är något problem att gå över och ta en timme om du bor i närheten, men när du ska färdas flera mil först är det inte så kul, säger Sanna Wallin, ombudsman i Fastighets region Nord.

Hon menar att Samhalls schemaläggare inte kan beskyllas för krånglet, utan att de försöker lösa situationen så gott de kan.
– Problemet är att vissa kontrakt, som Ica Maxi och Max hamburgerier, är centralt tecknade och lika i hela landet. Det tar ingen hänsyn till lokala variationer, säger Sanna Wallin.
På Ica Maxi är kvällsuppdraget en timme, även på helgen. För att få ihop timmarna till heltidstjänster måste resterande timmar spridas ut under resten av schemaperioden.
– Om man kunde göra lokala avvikelser i de centrala uppdragen skulle det göra skillnad. Man måste ha med möjligheten att i värsta fall kunna säga ifrån, säger hon.

Att förlänga arbetspassen till minst fem timmar på helgen är ett krav från facken i avtalsförhandlingarna med Samhall.

Samhallavtalet under förhandling

Fastighets har Samhallavtalet tillsammans med Kommunal, IF Metall, Handels, Hotell- och restaurangfacket och Seko. Förhandlingarna om nya löner sker ihop under ledning av LO.
Avtalet går ut den 30 september.