Laget från Ikano Bostads förvaltningsavdelning gör sig redo för Bellmanstafetten. Det är en del i företagets friskvårdssatsning.

Fältet vid Stora skuggan i Stockholm är fullt med folk denna sensommarkväll. Musik spelar och högtalarna ropar ut påminnelser om att hämta ut nummerlapp och stafettpinne.
Tröjor i starka färger visar att lagen kommer från bland annat H&M, Ahlsell, Com hem och fackförbundet Elektrikerna.
Tre av lagen kommer från det privata fastighetsbolaget Ikano Bostad och ett av dem består av medarbetare från förvaltningssidan. Stafetten är en del i företagets friskvårdssatsning som också innehåller så kallade ”hälsopeppare” och gemensamma badmintonluncher.

Innan starten finns ett stort mått av spänning och nervositet i luften. Ingen i laget har tränat särskilt intensivt, men det är inte heller det viktigaste.
– Jag är med på det här för att det är en rolig grej, säger fastighetsskötaren Roosevelt Verdier.
Det är första gången han är med. Och även om det är en rolig grej tror han att det kommer bli en tuff utmaning.
– Jag lyfter skrot. Jag springer inte. Jag kommer att dö efter 1,5 kilometer, säger han innan loppet.

Roosevelt Verdier ger sig iväg på sin sträcka i stafetten.

Fastighetsfolket har gjort en rundfrågning om friskvårdsbidrag bland företag i branscher där Fastighets medlemmar arbetar. Vi har också frågat om andra friskvårdsinsatser. Drygt hundra företag har svarat och resultatet visar på stora skillnader.
Majoriteten uppger att de har friskvårdsbidrag och att alla yrkesgrupper på arbetsplatsen får del av det. Men storleken på bidraget varierar.
Fyra företag erbjuder så mycket som 6 000 kronor per år, medan två ger endast 800 kronor om året.
I snitt ligger friskvårdsbidraget på 2 600 kronor per år.
Rundfrågningen visar också att det är vanligt att anställda inte utnyttjar bidraget. Ungefär en tredjedel av företagen har svarat att mindre än hälften använder det.

Detsamma gäller för befolkningen i stort. Sifo gjorde nyligen en undersökning på uppdrag av Viktväktarna som visade att nästan hälften av alla svenskar, 48 procent, har friskvårdsbidrag. Mer än var tredje, 37 procent, struntar dock i att använda det.

På Ikano Bostad är friskvårdsbidraget 4 500 kronor om året. Ungefär hälften av de anställda utnyttjar det.
– Jag har inte använt det förut. Jag har alltid haft mitt eget privata kort. Det har inte blivit av att lämna in kvitton. Men jag kommer att göra det från och med nu, säger Roosevelt Verdier.
Kollegan och lagkamraten Jonas Weiderstål är en av dem som redan använder sitt bidrag.
– Jag använde det till gymkort och förut har jag använt det till innebandy, säger han.
Han tror att friskvårdsbidraget faktiskt gör skillnad för träningsmotivationen.
– Ja, det hjälper ju till. Det blir lättare att komma iväg. Och till slutet av året brukar vi få en påminnelse om att utnyttja det, säger Jonas Weiderstål.

Färre än tio av de företag som svarat till Fastighetsfolket uppger att de inte har friskvårdsbidrag alls. Utöver Samhall och Stockholmshem är det flera städ- och fönsterputsföretag.
Några erbjuder andra hälsosatsningar, som massage på arbetstid och gymkort till rabatterat pris. Men det gäller inte alla, däribland Ekbergs Fönsterputs & Städ AB.
– Jag anser att det är varje arbetstagares ansvar att se till att man är frisk och arbetsför. Som arbetsgivare erbjuder jag arbete. Jag har tre barn som jag är pappa till och som jag ansvarar för, det räcker, svarar vd Mathias Eriksson i mejl till Fastighetsfolket.

På städföretaget Sodexo har man däremot jobbat för att få fler att använda bidraget. Tidigare fick den anställde tillbaka pengar mot uppvisande av kvitto. På förslag från facket kan de anställda nu beställa friskvård genom en tjänst och behöver inte längre lägga ut pengar.
– Vem har råd att vänta på 1000 kronor till nästa lön? Tänk på någon som har småbarn, det är jättemycket pengar att ligga ute med, säger Liljana Panic, klubbordförande i Göteborg.
Hon är också arbetstagarrepresentant i bolagsstyrelsen.
– Vår vd har uppmanat oss som jobbar fackligt att informera om det här. Vi vill att bidraget ska höjas men hon säger att det inte kommer att hända förrän mer än hälften utnyttjar det, säger hon.

Maria Kalantzis tycker om att promenera. Friskvårdsbidraget använder hon till medicinsk fotvård, som bland annat tar bort förhårdnader och hjälper mot nageltrång.

En som redan har tagit till sig informationen är Maria Kalantzis i Stockholm. Hon har, som många städare, problem med fötterna och använder därför friskvårdsbidraget till medicinsk fotvård.
– Men jag tycker att vi får för lite pengar. Jag brukar ta fotvård tre till fyra gånger om året och bidraget räcker inte till allt, så resten betalar jag ur egen ficka, säger Maria Kalantzis.
För att må bättre brukar hon också promenera varje dag. Sträckan vid vattnet kring Vinterviken tar henne drygt en halvtimme.
– Vi går mycket i jobbet men det här är något helt annat. Jag har en del ryggbesvär och då hjälper promenaderna, säger hon.
Maria Kalantzis har tipsat flera av sina kolleger om fotvård och försöker uppmana dem att utnyttja bidraget.
– Jag vet inte varför de inte använder det, säger hon.

Det har visat sig i flera studier att friskvård både kan förbättra hälsa och minska sjukfrånvaro på en arbetsplats.
– Det finns stora fördelar med att arbeta med hälsa på arbetsplatsen både eftersom vi når många människor och att vi spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet. Små förbättringar kan ge stor inverkan, säger Cecilia Ljungblad.
Hon är lektor på sektionen för arbetsliv och välfärd på Högskolan i Borås. Hon har bland annat skrivit en avhandling om hälsofrämjande arbete för medarbetare i vård och omsorg.
– Det vi har kunnat se är att det är viktigt för arbetsgivaren att arbeta både med organisatoriska insatser, som ledarskap och medarbetarfrågor. Och att det är viktigt att jobba med individinriktade insatser, som att skapa förutsättningar för medarbetarna att göra hälsosamma val. Friskvård är ett exempel, säger Cecilia Ljungblad.
Hon trycker dock på att medarbetarnas delaktighet och möjlighet till inflytande är en förutsättning för att hälsofrämjande arbete ska göra skillnad.

På Bellmanstafetten går loppet över förväntan för laget från Ikano Bostad. Sluttiden för fem gånger fem kilometerssträckor slutar på två timmar och sex minuter och Roosevelt Verdier sprang sin på 25 minuter.
– Jag tänkte flera gånger att jag skulle promenera men jag gav mig inte, säger han och slår sig ner i gräset vid lagkamraterna.
– Det här är det skönaste jag gjort på länge. Lyfta skrot är en helt annan grej, säger han.

Summan styr inte hur många som utnyttjar

I Fastighetsfolkets rundfrågning svarade dessa tio företag att "nästan alla" anställda utnyttjar friskvårdsbidraget:

  1. CA Fastigheter, har inget angivet maxbelopp.
  2. Botkyrkabyggen, maxsumma 4 500 kronor.
  3. HSB Södertörn, grundsumma 3 000 kronor. Den som redovisar minst 52 aktiviteter kan få ytterligare 1 500 kronor.
  4. Wallenstam, maxsumma 3 750 kronor.
  5. Rikshem, maxsumma 3 000 kronor.
  6. Willhem, maxsumma 3 000 kronor.
  7. Gavlegårdarna, maxsumma 2 200 kronor.
  8. Familjebostäder i Göteborg, maxsumma 1 200 kronor.
  9. Östersundshem, maxsumma 1 000 kronor.
  10. Växjöbostäder, maxsumma 800 kronor.

Exempel på friskvårdsaktiviteter från svaren:
Massage, fri frukost, fri frukt, hälsoundersökning, ergonomigenomgång, träning på arbetstid, friskvårdstimme, morgonjoggning, vaccinationer, hjälp att sluta röka, stegtävling, golf, tennis, bowling, brännboll, hälsoföreläsning, kulturaktiviteter, kör, mindfulness, semesterbostäder och svampplockning.

Så säger Skatteverket

  • Att ge friskvårdsbidrag är frivilligt för arbetsgivaren. Summan subventioneras av staten genom att vara skatte- och avgiftsfri.
  • För att vara skatte- och avgiftsfri friskvård och andra personalvårdsförmåner vara av "mindre värde". Det finns inget fastställt belopp men ett vanligt årskort på gym ryms exempelvis inom definitionen.