”När Malin började på Ica Maxi anställdes hon på 2,75 timmar i veckan. Resten av passen fick hon jaga”. Så börjar Elina Pahnkes reportage i boken ”Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln” som skildrar villkoren i butiker och på lager. Det är kontrakt med timmar som ingen kan leva på, tjänster som hyvlas, bemanningsanställda som har högre produktionskrav, sämre utrustning och skyddskläder än ordinarie personal och ackordsjobb på lager där varje minut övervakas, mäts och registreras.
Den handlar om hur det tär på människorna som tvingas till de osäkra jobben. Att inte kunna planera sin fritid, att inte ha råd, att ha ständig värk. Att de unga som intervjuas inget hellre vill än att få ett fast heltidsjobb. De är inte lata och bortskämda, de är utnyttjade.

Vad har det här med dig att göra? Som jobbar i en helt annan sektor? Förutom att du kanske är kund på de här varuhusen kanske det är du som städar butiken eller sköter fastigheten. Det kanske också blir din dotter, son eller kompis som tar de här jobben.
Många av problemen i handelns villkor går igen även för städare. Inte alla, men försämringar i en bransch kan lätt spilla över till en annan. Så kan också förbättringar. I boken berättas om goda exempel på hur facket lyckats få fler heltider på det stora möbelvaruhuset. Och, åtminstone tillfälligt, stod emot hyvling på elektronikkedjan. Kanske något att låta sig inspireras av?

Ordning och reda på arbetsmarknaden är en av de viktigaste politiska frågorna inför valet för Fastighets. Stopp för delade turer, hyvling och den för arbetare destruktiva anställningsformen allmän visstid är några av kraven. De här problemen måste få en lösning, både för våra ungas och för hela samhällets skull.