Lilian Thersthol arbetar som kundvärd på Bostadsbolaget som lånar ut verktyg och annat som hyresgästerna behöver ibland.

I skåpet direkt innanför entrén till Boservicekontoret på Dimvädersgatan finns bland annat trimmer, spade och kratta. Bredvid står en handgräsklippare. Allt är fritt för hyresgästerna att låna, helt gratis. I rummet bakom servicedisken finns dessutom borrmaskin, sågar och en rad andra verktyg för utlåning.
– Alla vinner på det här. Hyresgästerna slipper gå och köpa grejer som redan finns. Och vi blir glada när uteplatserna ser bra ut. Dessutom blir det bättre för miljön när folk kan låna i stället för att alla köper egna grejer, säger Shivan Abdullah, områdesvärd.

Hyresgäster med egen uteplats kan låna redskap. Det är bra, tycker Shivan Abdullah.

Bostadsbolaget har drygt 1 300 lägenheter i området, varav cirka 160 ligger i bottenplan och har en trädgård eller stenlagd uteplats.
Redskapen för att sköta om gräsmattor och rabatter eller rensa ogräs mellan stenplattorna är framförallt efterfrågade under soliga dagar, berättar Shivan Abdullah. Det som lånas ut mest är annars borrmaskinen.
– Den är nästan alltid ute. Många lånar den i samband med att de flyttar in, för att sätta upp tavlor och så, säger Shivan Abdullah.
Boservicekontoret är öppet alla vardagseftermiddagar. Det enda som krävs för att låna verktyg är att visa legitimation och fylla i en enkel blankett, sedan är lånetiden en vecka. Ska någon använda ett verktyg för första gången får de en liten instruktion. Och när trimmern lånas ut skickas hörselkåpor och skyddsglasögon alltid med.
I övrigt är det inte så mycket regler kring utlåningen, enligt Shivan Abdullah.
– Vi försöker överlag jobba mycket med dialog i området. Då lär vi känna hyresgästerna, och de lär känna oss. Det skapar tillit och respekt, och gör att vi slipper regler.

Utlåningen av verktyg inleddes våren 2016. De anställda inom respektive lokalområde inom Bostadsbolaget förväntas varje år ta så kallade miljöinitiativ. Bland de förslag som miljöstrategen Eva Bengtsson skickade ut 2015 nappade flera områden på att införa just verktygsutlåning. Utöver Norra Hisingen finns den servicen nu även i Torpa, Eriksberg, Östra Kvillebäcken och Amhult.
– Man har alltid varit frikostig och lånat ut verktyg på våra boservicekontor, så det är inget jätterevolutionerande. Men på det här sättet kan vi erbjuda ett större sortiment och mer ordnade former, så att hyresgäster som inte kommer på idén att gå och fråga ändå får veta att de kan låna, säger Eva Bengtsson.

I bostadsområdet på Norra Hisingen går det även att få hjälp att reparera sin cykel. Aliyare Gaani, ordförande i den lokala Röda Kors-föreningen, drog våren 2016 i gång en cykelfixarverkstad på söndagseftermiddagarna tillsammans med några andra frivilliga.
Han hade sett att kunskapen om att laga cyklar var låg och att många trasiga cyklar bara blev liggande, även om de bara hade enkla fel.
– De som kommer till cykelfixen får låna material och verktyg av oss, och så hjälper instruktörerna till och visar hur man gör.
Till en början höll de till utomhus, men sedan i våras får de låna en lokal av Bostadsbolaget.
Framöver finns även planer på att ta vara på trasiga cyklar som fastighetsägare rensar ut från cykelförråden.
– I stället för att man slänger dem kan folk laga dem och ta med dem hem. Det skulle vara jättebra för både miljön och de boendes ekonomi, säger Aliyare Gaani.

Ett par kvarter bort på Dimvädersgatan ligger Återbruket. Här kan hyresgästerna lämna grejer de inte behöver, eller hämta saker som de vill ha. Lokalen är egentligen bara öppen på onsdags- och torsdagskvällar, då volontärer från Hyresgästföreningen fungerar som värdar. Men Emmelie Falk, som är lokalvårdare, låser upp och visar runt.
I ett mindre rum innanför entrén hänger kläder i långa rader, och längre in finns en stor lokal där porslin, krukor och husgeråd står prydligt uppställda i rejäla trähyllor längs ena långsidan. I en hörna står lite möbler, bland annat en sekretär och en fåtölj. Och längre in finns ytterligare ett rum, fullt med böcker och barngrejer.

Böcker, kläder och annat som hyresgästerna inte längre vill ha – men som andra kanske är intresserade av – kan lämnas på Återbruket i Göteborg.

Återbruket skapades för fem år sedan. Bostadsbolaget står egentligen bara för lokalen, medan Hyresgästföreningen sköter driften. Men under den senaste tiden har volontärerna varit för få för att riktigt orka dra i marknadsföringen.
När Emmelie Falk förstod att Återbruket fortfarande var okänt bland många boende bestämde hon sig för göra en insats för att ge verksamheten ett lyft. Bland annat arrangerade hon Återbrukets dag i april i år tillsammans med ett par kollegor. Då var det barnaktiviteter i området och öppet hus på Återbruket.
– Det var mycket folk som kom hit som inte visste om att det fanns. De kom och hämtade saker, och sedan kom många tillbaka någon halvtimme senare och lämnade andra grejer som de inte behöver.

Emmelie Falk är själv uppväxt på landsbygden, i en miljömedveten familj där allt tas tillvara. Hon är övertygad om att dagens resursslöseri är ohållbart i längden och att vi måste ändra beteende. För att lyckas med det tror hon på att göra det lätt för människor att välja rätt.
– Det ska vara enkelt att återbruka och byta saker, i stället för att slänga och köpa nytt.

Tips för att få i gång återbruksservice

  • Om ni vet att det finns en lokal som inte används, berätta det för hyresgäster och lokala föreningar och be dem komma med förslag om vad den kan användas till.
  • Om området är för liten för att underlaget ska vara tillräckligt – samarbeta med andra bostadsbolag.
  • Våga testa! Kanske hittar ni inte de perfekta formerna på en gång, men då kan ni justera efterhand.
  • Informera mycket – upprepade gånger, i flera olika kanaler.
  • Sätt upp enkla regler – men gör det inte för krångligt. Att återbruka behöver vara enkelt, helst lättare än att köpa nytt.

Fler exempel på service som gör att hyresgäster kan dela resurser

  • I Göteborg finns flera exempel på bytesrum som hyresvärdar ställt i ordning i samarbete med hyresgäster. Bland annat i Backa Röd, Haga, Majorna och Pennygången.
  • Stockholmshem och bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping erbjuder hyresgästerna tillgång till en lastcykelpool. Och för de som bor i Ikano bostads kvarter i Västra Hamnen, Malmö ingår både bilpool, lastcykelpool och cykelverkstad i hyran.