Minskad användning av kemikalier är en miljöfråga inom städbranschen.

Mall of Scandinavia, i Solna, är Skandinaviens största galleria fördelat på tre våningar.
Förutom 224 butiker finns det träningsanläggning, restauranger, biograf och pubar som är öppna till sent på natten. Och så ligger Sveriges största arena precis bredvid.
Vid stora evenemang kan det vara 70 000 besökare i gallerian som i folkmun kallas Moset.
– Men det är alltid mycket folk här oavsett om det är evenemang eller inte. Vi jobbar treskift och är på plats nästan dygnet runt. Flest är vi på morgnarna, säger Surat Peyron.

Arbetsledare Surat Peyron kallas kort och gott ”Lat” av alla.

Hon är proffs på att städa i gallerior och stora köpcentrum eftersom hon gjort det i sjutton år. Sedan två år tillbaka jobbar hon i gallerian och är städande förman för de 25 städarna där. De är alla från det externa företaget Di-er Entreprenader.
– Det här är den finaste gallerian jag jobbat i. Men också den största, det är väldigt långa sträckor att gå. Vi hade stegmätare en dag och den visade 30 000 steg. Jag gick ned tio kilo de två första månaderna.

De flesta städarna börjar klockan 06.00 och sedan har de fyra timmar på sig att få rent på alla allmänna ytor innan butikerna öppnar. Morgongänget slutar vid tre, och då kommer eftermiddagspasset och sen kvällspasset. Tillsammans ska de städa 100 toaletter, tömma oräkneliga antal papperskorgar, skura golv, borsta mattor, torka lister och ta bort fläckar, bland annat. Innan butikerna öppnar är de klädda i svarta arbetsbyxor, svart pikétröja, svart fleecejacka och på deras grå städvagnar står det ”Rent professionellt”.

Surat Peyron sitter på en städmaskin och kör i vidare och vidare cirklar runt den stora fontänen vid en av entréerna. Ibland måste hon kliva av för att flytta på en papperskorg.

Fontänen är förvandlad till ett vitt julland nu i december med granar, pingviner och snöflingor som yr vackert.
– Snöflingorna är fina, men de hamnar långt ut på golvet och är lite svåra att få upp, säger Surat Peyron.
Städarna har sitt personalrum i källarplanet, där sitter också schemat för var och en. Alla ingår i en grupp med ansvar för ett visst område. Och Surat Peyron är noga med mixen i de olika grupperna.
– Eftersom vi är många olika nationaliteter försöker jag se till att det alltid är någon i varje grupp som är bra på svenska, säger Surat Peyron.

Rustam Aslamov ingår i gruppen som tar hand om de 56 rulltrappor som ska städas en gång i veckan. Själva stegen städas av en robot mer sällan, men allt annat på rulltrappan städas för hand. Det tar ungefär 40 minuter att städa en rulltrappa och han börjar alltid med att rengöra den svarta handledaren.
– Sedan tar jag glaspartierna på båda sidor, det är många fingeravtryck där, speciellt från små barnhänder. Jag tvättar med en blandning av Yes och fönsterputs först och drar sedan med en skrapa. Allra sist torkar jag med en trasa, säger Rustam Aslamov.

Rustam Aslamov gör rent glasväggarna vid entrén från parkeringshuset.

I en galleria med Mall of Scandinavias mått gäller det att ha bra lokalsinne. Det händer att städarna går vilse, men Surat Peyron ser till att de har kartor med sig. Och så är telefonerna med om det behövs.
– Det går inte att skicka ut någon som är ny alldeles ensam. Alla går med en handledare i början, säger Surat Peyron.

När butikerna öppnar äter städarna frukost i personalrummet. Sedan genomgår alla en förvandling. Då är det nämligen dags för klädbyte till mörkgrå byxor, svart skjorta och mörkgrå väst. Och så skylt på bröstet med förnamn och flagga som visar vilka språk man talar. De byter också städvagnar, från de robusta grå till gallerians egna som är en mindre cremefärgad variant som ska se elegantare ut när de rör sig bland kunderna.
– Men de vagnarna är tunga och små, vi får inte med oss utrustningen vi behöver. Centrumledningen har lovat oss nya, säger Surat Peyron.

Varje förmiddag har Surat Peyron ett kort möte med någon från centrumledningen för att ta upp sådant som behöver åtgärdas. Det är ju städarna som ser alla skrymslen och vrår. Då kan hon rapportera om trasiga hållare till toalettpapperet eller om en spegel hänger på sniskan. Hon tycker att de mötena är väldigt bra.
Alla som jobbar i gallerian har också en app i sin telefon där de enkelt kan felanmäla till driftansvariga om de ser att något är trasigt.

Sanjar Erkinov har bytt om till städkostymen som gäller efter 10.

Golvet i Mall of Scandinavia är av ömtålig marmor. Men folk tappar både vinflaskor och spiller läsk, kaffe och glass på det. Andra trampar i det spillda utan att märka det. Då får Surat Peyron och hennes kolleger en påringning från någon av receptionerna så att de snabbt kan vara på plats och ta bort det innan det blir fläckar.
Var i gallerian är det mest städning för er?
– Det är nog i loungen och babyrummet där det kräks och spills. Där städar vi hela tiden.
Vilken är den tyngsta delen att städa?
– Under gummimattorna vid stora entrén. Det är bara de starkaste i personalen som klarar att lyfta bort dem. Mattorna är extra tunga när de är fyllda med grus och slask på vintern.

Under tiden vi följer Surat Peyron runt i Mall of Scandinavia dyker hon med jämna mellanrum ned på golvet för att ta upp skräp. Det kan vara ett litet genomskinligt papper, hon ser det ändå. Hennes blick är tränad.
– Jo, det gäller att hålla efter hela tiden.
Konstgjorda snöflingor, flottiga fingeravtryck och fotsteg i spillt kaffe är inga problem för Surat Peyron, Rustam Aslamov och deras kolleger i gallerian. Inte heller räds de julrushen, de är vana vid mycket folk på sin arbetsplats.

Städtips för galleria

  • Bra gymnastikskor, det är mycket gå och stå hela dagarna.
  • Rätt verktyg till rätt jobb – se till att ha skaft som går upp till axeln så att du inte behöver stå böjd när du moppar. Ryggen ska vara rak – inte framåtböjd.
  • Tryck aldrig ner soppåsarna när du ska tömma soporna – det kan ligga både krossat glas, nålar och annat farligt i.

Tvättips för rulltrappa

  • Ta alltid handledarna först. Eftersom den rullar runt i maskineriet kan det vara olja på den. Stå högst upp med en trasa och låt den gå runt medan trasan gör jobbet.
  • Använd en blandning av Yes och fönsterputs för att få rent på glaspartierna.
  • Börja uppifrån eftersom det rinner neråt. Annars får du jobba dubbelt.
  • Åk med rulltrappan för att spara på kroppen.
  • Eftertorka längst ned med en trasa.