Näringsministern kallar facken till möte om Samhall
Missförhållanden och dålig arbetsmiljö har uppmärksammats på Samhall. Nu kallar näringsminister Mikael Damberg till ett möte med LO och de sju fackförbund som har avtal med Samhall, skriver Dagens Arbete.
I veckan har det kommit fram att Samhallanställda får göra farliga och slitsamma jobb utan anpassning till deras funktionsnedsättning. Dessutom har sjukskrivningarna ökat under flera år.
Nu har näringsminister Mikael Damberg (S) lämnat ett uttalande till Dagens Arbete, som gjort granskningen. Han skriver att det är viktigt för honom att lyssna även på kritiska röster och att han därför ”har tagit initiativ till att träffa LO och berörda fackförbund för ett samtal om verksamheten”.
Mötet kommer att hållas den 11 januari och Fastighets kommer att representeras av Torbjörn Jonsson, ombudsman på förbundskontoret.
– Initiativet är vällovligt. Samhall är ett företag som vi har haft stora synpunkter på under senare tid och staten är ägare så det är staten som behöver agera, säger han.
Torbjörn Jonsson berättar att han fram till mötet kommer att samla in synpunkter från Fastighets lokala ombudsmän och fackligt förtroendevalda på Samhall som har koll på fler arbetsplatser än sin egen.
Vad hoppas du få ut av mötet?
– Jag hoppas att företagets ägare, staten, ska lyssna på våra synpunkter som bland annat gäller hur man jobbar med arbetsmiljö och hur högt i tak det är, vi har många representanter som är rädda att säga vad de tycker, säger Torbjörn Jonsson.
Samtidigt har fler fått upp ögonen för problemen på Samhall. Ali Esbati (V), som är ledamot i arbetsutskott, ställer flera frågor i en interpellation riktad till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Ali Esbati undrar bland annat vilka åtgärder som hon kommer att vidta med anledning av uppgifterna i Dagens Arbetes granskning och utifrån Statskontorets rapport som presenterades före sommaren.
Där kom det bland annat fram att kraven på Samhallanställda har ökat och att regeringen behöver se över sitt sätt att styra bolaget.
Interpellationen ska besvaras senast den 18 januari.