När larmet går tar det fem, sex minuter för Hans Svensson att åka till hamnen på Visingsö. Hans första uppgift är att göra Sjöräddningssällskapets båt körklar innan skeppa­ren anländer och tar över rodret. Hittills har han exempelvis varit med att bogsera båtar vid motorhaveri och hjälpt personer som kapsejsat med vattenskoter.

Alla i Sjöräddningssällskapet arbetar ideellt. Hans Svensson blev tillfrågad för två år sedan.
– Det var självklart för mig att gå med. Kan jag bidra med något så gör jag det gärna. Dessutom tycker jag om fart och fläkt. Vi går ofta ut på sjön när andra tycker att det är otäckt att vara där ute.
Räddningsbåten används även till sjuktransporter.
– Det kan bli väldigt känslosamt och kännas extra tungt när det är personer som jag känner.

Under jourveckan kan han hjälpa till först efter att ha kommit hem från arbetet i Jönköping.
– Att rycka ut efter jobbet går oftast bra. Jag kan vara trött ibland men man klarar mer än vad man tror.

Hans Svensson

Ålder: 52 år.
Bor: På Visingsö.
Gör: Bovärd på Vätterhem.