Fastighets anmälde fler nya ärenden till fackens arbetsrättsbyrå LO-TCO Rättsskydd under förra året än tidigare år. Sammanlagt gjordes 42 nya anmälningar, jämfört med 30 året innan.

Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Fastighets.

28 av dessa är försäkringsärenden, och gäller främst nekad sjukpenning.
– Vi har haft en kraftig ökning av inkomna ärenden under 2017, men från en väldigt låg nivå, säger Torbjörn Jonsson, som är arbetsmiljöansvarig ombudsman på Fastighets.
Han fortsätter:
– Vi tycker snarare att det är ett problem att inte fler anmäler, vi vill hjälpa fler och vi har utrymme att hjälpa fler.

Fler överklagar nej till sjukpenning

Arbetsmarknad

Gunnel Blom, fackligt ombud i Fastighets region väst, berättade i december att fler överklagar indragen sjukpenning och att hon fått många samtal om det sedan reglerna ändrades år 2016. Därför är det, enligt Torbjörn Jonsson, inte förvånande att också fler överklagar vidare med hjälp av rättsskyddet.

När ett beslut som överklagats hos Försäkringskassan får avslag kan Fastighets ta steget vidare och hjälpa till att formulera en rättshjälpsansökan för att få ärendet prövat i domstol.
– Vi driver alltid ärenden om vi och juristerna tror att det finns en möjlighet att vinna juridiskt, säger Torbjörn Jonsson.

Trenden med fler inkomna försäkringsärenden är lika för många förbund. Från LO-förbunden kom sammanlagt 852 nya anmälningar förre året till LO-TCO Rättsskydd. De flesta kom från Kommunal och IF Metall, och majoriteten av ärendena gäller just sjukpenning. Totalt sett innebär det en rekordstor ökning av just denna typ av ärenden, skriver tidningen Arbetet.
– Går man några år tillbaka hade vi bara enstaka sjukpenningärenden, nu är de den absolut övervägande delen, säger Robert Sjunnebo, chef för försäkringsrättsliga enheten på LO-TCO Rättsskydd till Arbetet.

Det är också denna typ av ärenden som kan ge mest pengar. Enligt Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd kan de arbetsrättsliga ärendena gälla en lönefordran på några tusenlappar, medan en vinst i de försäkringsrättsliga ärendena ofta ger betydligt större summor.

För Fastighets medlemmar avslutades 32 ärenden under 2017. Det har gett drygt 3,3 miljoner kronor till förbundet och medlemmarna. Totalsumman är något större än året innan, men på ungefär samma nivå som de senaste två åren. Av dessa ärenden gällde 20 arbetsrättsärenden.
– Att vi inte ser större utdelning i pengar beror på att varje ärende tar lång tid att utreda. Det innebär att eventuella intäkter för ökningen av sjukpenningärenden kommer det här året, säger Torbjörn Jonsson.

Totalt fick LO-TCO Rättsskydd ut 198 miljoner från processer som avslutades förra året, och nästan 145 miljoner kronor delades ut till LO-förbund och deras medlemmar.