Snickaren Ola Dahlberg tillverkar nytt och lagar det som är trasigt.

Ljud från en slipmaskin är det enda som hörs i snickeriet. Snickaren Paul Ivarsson slipar bort den knottriga ytan på trösklar gjorda av ek. En svag doft av trä sprider sig.
Kollegan Ola Dahlberg har spacklat igen ett hål i en lägenhetsdörr. Under tiden som den torkar tar han tag i en beställning på två nya köksbänkskivor med virrvarrmönster. Uppdraget är att förse den ena med en aluminiumlist och båda med kantlister.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Först borrar Ola Dahlberg fast aluminiumlisten. Till kanterna använder han en kantlistmaskin.
– När jag började här för sex år sedan limmade vi för hand. Maskinen sparar tid. Och det blir ett bättre resultat.

Ola Dahlberg använder kantlistmaskinen för att sätta fast lister på en ny köksbänkskiva.

Paul Ivarsson och Ola Dahlberg är två av AB Kristianstadsbyggens, ABK:s, 13 snickare i företagets egen snickeriavdelning. I verkstaden både lagas och tillverkas nytt, exempelvis köksluckor och spegeldörrar.
– Om jag får jobba i fred tar en kökslucka en arbetsdag att tillverka med torktiden inräknad, säger Ola Dahlberg.

Renovering av lägenheter är en av arbetsuppgifterna för ABK:s snickare. Evert Bischof, som varit anställd i sex år, berättar om arbeten i företagets äldre bestånd.
– Om det är möjligt ska vi försöka behålla originaldelarna eller ersätta med delar som ser tidsenliga ut.
Han har till exempel renoverat en lägenhet i ett funkishus.
– Jag tycker att man ska vara rädd om det gamla. Men det fanns inte köksluckor att få tag på från den tiden. I stället tillverkade vi luckor som såg ut som originalet.

Evert Bischof är en av 13 snickare på AB Kristianstadsbyggen.

På Borgargatan, högst upp i en fastighet, pågår en totalrenovering av en lägenhet. Snickaren Nicklas Sahlberg har tillsammans med Eric Holmberg, inhyrd från företaget Skanska, rivit upp parketten och påbörjat nedtagning av all köksinredning.

Efter att mattläggaren lagt in nya linoleummattor ska de två snickarna bygga upp ett nytt kök. De ska också sätta upp ny inredning i badrummet.

Nicklas Sahlberg, som varit anställd i två och ett halvt år, har under de senaste månaderna jobbat med renoveringar.
– Jag vill helst jobba både med hantverket och med problemlösningar, vilket jag får när vi renoverar lägenheter, säger han.
ABK anlitar ofta snickare från entreprenörer i sina renoveringsprojekt.
– Mängden av renoveringar kan skilja mycket från år till år. Alternativet att enbart ha egen personal är ett problem den dagen vi inte har jobb till alla eller har råd att behålla alla, säger Jörgen Svensson, chef för ABK:s snickeriavdelning.

Nicklas Sahlberg trivs bäst när han jobbar med renoveringsprojekt. När nya golvlister ska kapas används kap- och geringssågen.

Nicklas Sahlberg har jobbat ihop med Eric Holmberg från Skanska några veckor. De pratar om att de gör samma jobb, men har olika lön.
– Det är lite märkligt, tycker de.
Eric Holmberg tjänar 32 000 kronor i månaden. Det är drygt 3 000 kronor mer än Nicklas Sahlbergs månadslön. Snittlönen för Skanskas servicesnickare är 32 000 kronor och 29 300 kronor för snickarna på ABK.

Lönerna på Skanska sätts enligt Byggavtalet som gäller i byggbranschen, medan lönerna på ABK styrs av kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Pacta.
– Jag har nyss börjat med stora renoveringsjobb. Jag hoppas att det kommer att synas mer i lönekuvertet nästa gång som lönerna höjs, säger Nicklas Sahlberg.

Lokalt på ABK har de som jobbar med renoveringsprojekt i regel högre lön än de som huvudsakligen arbetar med felanmälningar. Projekten innebär till exempel större tidspress, planering med underentreprenörer och tunga arbetsuppgifter.
Det var när Nicklas Sahlberg blev varslad från Peab som han sökte jobbet på ABK.
– Jag gick ned några tusen i lön, men jag värdesätter trygghet mer än pengar. Ett kommunalt bostadsföretag är inte lika konjunkturkänsligt som ett byggföretag.

Andra villkorsskillnader är antalet semesterdagar och arbetstidsförkortning. På ABK har de som fyllt 40 och 50 år fler betalda semesterdagar än lagens 25, så ser det inte ut i Byggavtalet. På Skanska gäller 40 timmar kortare arbetstid per år, vilket ABK:s anställda inte har.

Börje Olofsson är snickare på AB Kristianstadsbyggen.

De flesta av snickarna på ABK jobbar med felanmälningar. Det kan vara allt från trasiga fönsterhandtag till justering av gångjärn och lagning av bänklådor i kök.
En av dem är Börje Olofsson, som med sina drygt 40 år är den som varit där längst. När vi träffas har han precis satt upp en liten träskiva som saknades intill en diskbänk i en lägenhet som snart ska få en ny hyresgäst.
– Jag trivs bra. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Jag får också träffa många trevliga hyresgäster.
Han har upplevt en enorm utveckling av verktyg. Handverktygen har blivit bättre och lättare.
– Skruvdragare är min favorit. Jag kan både borra och skruva med den och slipper göra det för hand.

För Ola Dahlberg i snickeriet är det framför allt digitalisering av maskiner som är nytt. Några exempel är planhyvel, fräs och justersåg, som är en stationär cirkelsåg.
– Fördelarna är att jag kan göra noggrannare inställningar och får ett bättre resultat. Dessutom går det snabbare.

Det är inte ovanligt att bostadsföretag har egna snickare. Avdelningen på ABK har funnits i flera decennier. De flesta är utbildade snickare med yrkesbevis. Övriga har lärt sig yrket genom åren.
– Vi har hela tiden drivit på hur viktigt det är med egna yrkeskunniga snickare som kan fastigheterna och känner hyresgästerna, säger Jörgen Svensson, chef för avdelningen i 13 år.

Vi håller med mycket bra service”, säger Jörgen Svensson, chef för snickeriavdelningen.

Under hans tid har fler snickare anställts och nya uppdrag tillkommit. Företaget vill utveckla verksamheten ännu mer. Planen är att utöka med fyra snickare till 2020.
– Vi har fått mer att göra vilket ger tryggare anställningar och roligare jobb för killarna.
Ett exempel är hantering av köksluckor. Nu både renoveras och tillverkas luckorna i egen regi.
– Även entreprenörernas anställda är duktiga yrkesmän men en entreprenör vill tjäna pengar på uppdragen. Vi kan lägga lite mer tid på jobbet. Vi vinner på det med färre reklamationer, säger han och fortsätter:
– Det är inte alltid billigare med egen personal, men det ger oftast bättre kvalitet och ökar tryggheten för våra hyresgäster.

Kristianstadsbyggen, ABK

Bostadsbolaget har cirka 8 900 lägenheter och 300 kommersiella lokaler. Av de 186 anställda tillhör 18 snickeriavdelningen. Av dem är 13 snickare och fem tjänstemän.
ABK har även 2 drifttekniker, 3 elektriker, 72 fastighetsskötare och 16 målare.

Proffsens favoritverktyg

  • Börje
 Olofsson: Skruvdragare
    – Verktyget behövs flera gånger om dagen för att borra och skruva.
  • Nicklas Sahlberg: Multimaskin
    – Den kan användas till
det mesta, till exempel att såga och slipa. Kommer åt i små och trånga utrymmen.